Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta împotriva cancerelor la femei în România, dezbătută în Parlamentul European

Cristian Busoi

România are nevoie de o schimbare radicală în sistemul de sănătate, de aceea sunt necesare eforturi coordonate și bine puse la punct, iar sănătatea femeii, în mod deosebit, trebuie să fie una dintre priorități, afirmă europarlamentarul Cristian Bușoi.

Sub patronajul acestuia, la finalul lunii mai, Parlamentul European a găzduit masa rotundă pe tema luptei împotriva cancerelor la femei în România — "Closing the gap on women's health in Europe: the fight against women's cancers in Romania", în cadrul căreia reprezentanții Coaliției pentru Sănătatea Femeii din România au prezentat rezultatele studiului "Afecțiunile Oncologice Feminine în România", o "mobilizare amplă de 'diagnosticare' a problemelor existente în sistemul medical din țara noastră în legătură cu trei tipuri de cancer care afectează femeile: cancerul de sân, cel de col uterin și cancerul ovarian", informează un comunicat transmis marți Agerpres.

Conform comunicatului Coaliției pentru Sănătatea Femeii, la eveniment a participat și comisarul european Corina Crețu, care a adus în atenție bune practici privind depistarea cancerului și inițiative ce pot fi dezvoltate pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale din România. Coaliția pentru Sănătatea Femeii menționează în comunicatul citat că printre recomandările privind depistarea cancerului în România se numără: implementarea rapidă a Planului Național de Control al Cancerului, elaborat în cadrul Parteneriatului Politic European împotriva Cancerului (EPAAC) și a acțiunii comune (CANCON); cadrul legislativ privind screening-ul în oncologie trebuie îmbunătățit; programele de screening trebuie să se bazeze în mod egal pe dovezi științifice și analize de impact, atât financiare, cât și sociale. Beneficiile screening-ului trebuie demonstrate în mod clar, iar monitorizarea și evaluarea performanței și a rezultatelor screening-ului trebuie efectuate în mod regulat, indică sursa citată.

De asemenea, printre recomandări se mai numără: pentru programele de depistare a cancerului, existente în România la acest moment, trebuie finanțare adecvată și o informare a publicului țintă, pentru a facilita accesul mai larg și pentru a atinge obiectivul de acoperire de 70% indicat în Recomandarea Consiliului din 2003; diagnosticul și tratamentul cancerului pentru femeile din România trebuie să fie în conformitate cu standardele de îngrijire europene. "Coaliția pentru Sănătatea Femeii militează pentru servicii medicale moderne, integrate, oferite în timp util femeilor din România diagnosticate cu cancer. În condițiile actuale, rata de supraviețuire a acestora este cu 20% mai mică decât a femeilor din Belgia. Astăzi, în Europa, dreptul la viață nu poate fi determinat de țara în care te-ai născut", se arată în comunicatul citat.

Conform studiului "Afecțiunile Oncologice Feminine în România", țara noastră se clasează pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește procentul din populația feminină care a făcut un control al sânilor măcar o dată în viață și pe ultimul loc în ceea ce privește numărul femeilor care au efectuat măcar o dată în viață un test Babeș-Papanicolau, arată comunicatul de presă.

Totodată, România se află între ultimele trei țări membre ale Uniunii Europene care nu are încă implementat un program național de screening pentru cancerul de sân, în condițiile în care procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră este de 36%, mai mare decât media europeană (29%), precizează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.