Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luptele din Cornul Africii se internaționalizează. Forțele militare eriteene luptă cot la cot cu armata etiopiană împotriva rebelilor din Trigray (VIDEO)

ISS Africa
Tigray Eritreea Etiopia

Liderul Frontului de eliberare populară din Tigray (TPLF) a confirmat duminică pentru dpa lansarea de rachete în ajun în direcţia Eritreei învecinate, ceea ce reprezintă o escaladare majoră a conflictului dintre gruparea rebelă şi guvernul Etiopiei, relatează agerpres.

Vezi și: Arestări la Washington în rândul susținătorilor lui Trump

"Ţinta a fost aeroportul (din capitala Eritreei, Asmara) din cauză că îl folosesc pentru a ataca Tigrayul", a explicat prin telefon preşedintele TPLF, Debretsion Gebremichael.

"Luptăm de câteva zile împotriva forţelor militare eritreene, aşa că Asmara este o ţintă legitimă", a afirmat acesta, susţinând că trupele etiopiene şi eritreene combat cot la cot forţele rebele din Tigray.

Săptămâna trecută, ONU a avertizat că dacă acest conflict "se revarsă" peste graniţele internaţionale, lucrurile ar putea "scăpa complet de sub control", cu un efect dezastruos asupra întregii regiuni a Cornului Africii.

Liderul TPLF a mai subliniat că guvernul federal şi nu gruparea sa a fost cel care a "escaladat" situaţia, folosind aeroporturi din Eritreea pentru a lansa atacuri. El a insistat că TPLF a acţionat pentru "auto-apărare".

Conflictul a izbucnit săptămâna trecută, după ce premierul Abiy Ahmed le-a ordonat soldaţilor din regiunea nordică Tigray să reprime o revoltă a TPLF.

TPLF, desemnat grupare rebelă, este şi formaţiunea politică aflată la conducerea regiunii.

Citește și: Fiica unui BĂRBAT DECEDAT la ATI Piatra-Neamț își URLĂ DUREREA: Nu știu nimic de el de patru zile. Așa bine i-au lăsat că au murit!

Ambele tabere au raportat vărsări de sânge, dar internetul în pană şi liniile telefonice blocate îngreunează accesul jurnaliştilor din Addis Abeba pentru a putea să constate exact ce se întâmplă în Tigray, notează dpa.

Debretsion a mai spus că TPLF vrea negocieri, dar doar dacă guvernul retrage trupele din regiune şi a dat asigurări că gruparea sa dispune de arme şi este pregătită să continue lupta, având şi susţinerea localnicilor.

"Oamenii sunt gata să lupte, fie şi cu beţe", a declarat el.

Abiy Ahmed a acuzat TPLF de trădare pentru că a atacat trupele federale săptămâna trecută, în schimb liderul grupării afirmă că ofensiva guvernamentală constituie represalii împotriva regiunii, după organizarea de alegeri locale în septembrie.

Guvernul federal a amânat alegerile din cauza pandemiei de COVID-19, dar Tigray a mers înainte pe cont propriu şi a organizat un scrutin câştigat clar de TPLF.

TPLF a dominat multă vreme politica Etiopiei, însă după instalarea sa în funcţie, în 2018, reformistul Abiy s-a aflat în conflict cu elitele din Tigray, înlăturând reprezentanţii Frontului din instituţiile guvernamentale şi publice.

În 2019, premierul Etiopiei a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru reglementarea conflictului cu Eritreea învecinată, printr-un acord fragil de pace care acum pare în pericol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.