Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'M-am ridicat singur din pat, a doua zi după operație!' Experiența unui pacient cu o gravă malformație cardiacă

Radu Pop
chirirgie cardiovasculara sanador

Malformațiile cardiace pot fi tratate acum prin intervenții moderne, minim invazive, fără incizii mari și fără deschiderea sternului, în centrele de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă. Defectele congenitale ale inimii se pot manifesta prin palpitații, oboseală inexplicabilă, dar pot duce la complicații foarte grave dacă nu sunt descoperite și tratate la timp.

Chirurgia cardiovasculară minim invazivă ar trebui să fie prima opțiune pentru tratarea chirurgicală a bolilor inimii. Mulțumită investigațiilor imagistice avansate (perfecționarea ecocardiografiei transtoracice și transesofagiene) și apariției unor instrumente specializate, chirurgia cardiacă modernă are la îndemână toate mijloacele necesare pentru o abordare minim invazivă. Esențială rămâne însă experiența chirurgilor cardiovasculari, deoarece intervențiile minim invazive sunt mult mai dificil de efectuat și necesită o curbă de învățare îndelungată. În cazurile cu indicații în acest sens, intervențiile chirurgicale pot fi completate cu proceduri endovasculare de cardiologie intervențională, de asemenea minim invazive.

De avantajele procedurilor chirurgicale minim invazive a beneficiat și un tânăr de 38 de ani, cu malformații cardiace congenitale care ajunseseră deja să-i pună viața în pericol. În cazul lui, la Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a efectuat o operație minim invazivă care a reprezentat totodată și o premieră națională. În cadrul unei singure intervenții chirurgicale, medicii au realizat două proceduri diferite: tratamentul minim invaziv al insuficienței de valvă aortică prin defect congenital, urmat de corectarea unui defect septal ventricular.

Intervenția de înlocuire a valvei aortice s-a realizat prin minitoracotomie asistată video și, pentru că pacientul era tânăr, s-a folosit o bioproteză valvulară de ultimă generație, cu o viață de două ori mai lungă comparativ cu una obișnuită. Operația a fost un succes, după cum a declarat și pacientul, a doua zi de la operație: „După mai multe încercări în România, Austria și Franța, cu consultații și investigații, am ajuns la Prof. Dr. Victor Costache, la recomandarea medicului meu de familie. A fost cea mai bună alegere, pentru că dumnealui face minuni. Intervenția a decurs foarte bine, mă recuperez rapid. Am reușit să mă ridic singur din pat. Sunt foarte mulțumit că am ales să mă operez la Prof. Dr. Victor Costache, sunt foarte recunoscător întregii echipe SANADOR pentru că mi-a dat a doua șansă la viață!”.

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente pentru bolile inimii și ale vaselor mari, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în centre de excelență internaționale. Pentru reușita completă a intervențiilor, acestea se desfășoară în primul bloc operator complet digitalizat din România. Acesta este compus din două săli de operații, care dispun de echipamente de ultimă generație. Fiecare sală este dotată cu mai multe monitoare mobile, o consolă de control aflată în apropierea mesei de operație și un sistem central fix, cu monitor de mari dimensiuni, pe care sunt proiectate la rezoluție de 4 k imaginile cerute de chirurg.

SANADOR este și singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire intra- și postoperatorie. Prin acesta, pacientul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenția chirurgicală și transferat rapid din secția de terapie intensivă către secția de specialitate, permițând începerea rapidă a programului de recuperare medicală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.