Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MĂCEL în Casele de avocatură din București

jolenelovehl454

Casele de avocatură din București au intrat puternic în vizorul autorităților și primesc încă o lovitură, de la începutul acestui an, după ce au fost călcați de inspectorii ANAF, iar la o Casă de avocatură au intrat în forță chiar și procurorii DNA.

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a verificat aproape toate casele importante de avocatură din București și a amendat mai mulți avocați pentru că nu au divulgat autorităților date despre anumiți clienți.

Legea impune avocaților să sesizeze imediat Oficiul dacă au suspiciuni că o operațiune are ca scop spălarea banilor sau finanțarea terorismului, să trimită rapoarte privind banii clientelei care face obiectul unor sancțiuni internaționale și să anunțe orice tranzacție care depășește 15.000 de euro.

Problema aici este alta. Amenzile primite de Casele de avocatură reprezintă sume suportabile de către șefii acestor instituții, însă clienții sunt foarte atenți. Aceștia se tem că există posibilitatea ca prin intermediul Caselor de avocatură se va ajunge la ei și de aceea avocații se feresc foarte tare să dea mai multe acte decât ar trebui autorităților.

Cei de la ONPCSB au precizat că ”A fost verificat modul de respectare a prevederilor Legii 656/2002 și a HG 603/2011", au arătat aceștia.

Legea 656 impune inclusiv unui avocat să sesizeze Oficiul imediat ce are suspiciuni că o operațiune care urmează să fie efectuată are ca scop spălarea banilor sau finanțarea terorismului și să raporteze, în cel mult 10 zile lucrătoare, operațiunile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacția este realizată prin una sau mai multe operațiuni care par a avea o legătură între ele. Obligația este aplicată și pentru transferurile externe în și din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, informează Profit.ro.

"Au fost aplicate sancțiuni contravenționale atunci când au fost identificate încălcări ale prevederilor actelor normative mai sus menționate", au mai transmis reprezentanții ONPCSB.

Conform legii, amenzile sunt cuprinse între 5.000 de lei și 20.000 de lei, pentru persoane juridice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.