Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macovei, despre finanţarea partidelor: Să terminăm cu aceste campanii electorale deşănţate

macovei_lansare

Europarlamentarul Monica Macovei spune  că o soluţie posibilă pentru finanţarea partidelor este aşa-numitul crowdfunding, combinat cu o finanţare parţială de la stat. Fosta candidată independentă la Preşedinţie critică ceea ce ea numeşte "campaniile electorale deşănţate pe bani publici".

Monica Macovei pledează pentru soluţia crowdfunding-ului: "O finanţare foarte bună şi posibilă, pe care eu am practicat-o în campanie este finanţarea numită crowdfunding, adică multă lume te finanţează cu sume mici. Am primit şi finanţări de 1 euro, de 30 de euro, de 50 de euro sau de 50 de lei sau de zece lei, deci foarte multe finanţări mici. Aceşti oameni nu-ţi vor cere niciodată nimic în schimb, nici contracte, nici funcţii. Mai departe, se poate combina cu o finanţare de către stat, cum există în Germania, unde când obţii o anumită sumă de bani din sectorul privat, statul îţi dă mai mult decât ai obţinut. Să zicem, obţii 1 euro din sistemul privat, statul îţi dă 1,5 euro sau 2. Deci e o combinaţie între această finanţare privată, dar care trebuie să fie redusă la domenii şi la oameni cu care apoi să nu ai nici o legătură politică, asta ca să eliminăm clientelismul politic".

Întrebată într-un interviu la RFI dacă de această finanţare parţială de la stat ar trebui să beneficieze orice partid sau cu anumite condiţii, europarlamentarul a răspuns: "Cu anumite condiţii, evident, nu acel partid care s-a înfiinţat cu minimum trei membri, aşa cum eu susţin pentru libertatea de asociere politică. Deci nu le dai bani de la început, ci când creşte şi când are anumite rezultate sau are o anumită mărime".

"Tot legat de finanţare aş spune că e foarte important controlul. La noi face un control Curtea de Conturi după o vreme, după campanie şi niciodată nu se întâmplă nimic. Să ştiţi că se pot măsura bannerele, se poate măsura cât au costat bannerele, mitingurile, absolut tot se poate calcula în bani şi se poate compara cu banii investiţi în campanie, ceea ce la noi nu se face. Sancţiunea dacă ai depăşit suma de bani primită trebuie să fie foarte clară, confiscarea şi trebuie să fie şi închisoare, pentru că altfel lumea nu va înţelege, politicienii nu vor înţelege, nimeni n-a plătit până acum în România pentru finanţări ilegale", spune Monica Macovei.

Fostul candidat la Preşedinţie dă exemplele Germaniei şi Italiei: "Şi încă ceva legat de finanţare: haideţi să terminăm cu aceste campanii electorale deşănţate pe bani publici de multe ori, mai ales când e vorba de Guvern, de cei din Guvern care-şi fac campanie. Dacă vă uitaţi în Germania, până şi în Italia, ţară latină, în afară de anunţuri şi de postere în spaţii publice, nu există în altă parte, nici nu ştii că e campanie. Deci nu atâtea postere şi meshuri, cearceafuri atârnate pe blocuri, pe la stopuri, prin intersecţii, toate astea arată, repet, deşănţare şi bătaie de joc la adresa oamenilor care nu au bani. Campanii decente, lumea ştie că sunt alegeri, ele trebuie să fie bazate pe dezbateri, pe idei, nu pe cearceafuri cu chipurile oamenilor".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.