Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron cere Parlamentului European să revină la sediul său din Strasbourg 'din octombrie'

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a scris preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, pentru a cere revenirea sesiunilor plenare ale forului comunitar la sediul său din Strasbourg 'din octombrie', în pofida epidemiei de COVID-19, potrivit unei scrisori obţinute de AFP luni, potrivit Agerpres.

'Este responsabilitatea dumneavoastră să puneţi în practică fără întârziere revenirea la normalitatea instituţională şi o reluare a sesiunilor plenare la Strasbourg începând din luna octombrie', invită preşedintele francez într-o scrisoare datând din 23 septembrie, a cărei existenţă a fost dezvăluită de ziarul Dernieres Nouvelles d'Alsace.

'Situaţia sanitară este într-adevăr dificilă, dar ea este la fel la Bruxelles şi la Strasbourg', a apreciat el.

Contactat de AFP, anturajul lui David Sassoli a indicat că un răspuns este în curs de elaborare, iar cei doi oficiali ar urma să se întâlnească fizic în marginea unui summit european la Bruxelles.

Citește și: Ciolacu: ‘Nu am avut discuţii politice cu domnul Robert Negoiţă, suntem prieteni’

Din cauza epidemiei de coronavirus, europarlamentarii n-au mai pus piciorul în hemiciclul alsacian de şapte luni şi stau în schimb la Bruxelles.

Pentru a cincea oară în acest an, sesiunea plenară de la Strasbourg, din 14-17 septembrie, a fost în continuare relocată din cauza includerii Departamentului Bas-Rhin şi, prin urmare, a Strasbourgului în 'zona roşie' de COVID-19.

Întrebarea este dacă sesiunile preconizate pentru 5-8 octombrie, apoi pentru 19-19 octombrie ar putea să se desfăşoare în capitala alsaciană.

În afară de revenirea sesiunilor plenare la Strasbourg, Emmanuel Macron sugerează în scrisoare instituirea unor 'mecanisme de compensare', cum ar fi o 'prelungire a sesiunilor în lunile următoare' sau utilizarea hemiciclului din Strasbourg pentru a găzdui lucrările Conferinţei pentru viitorul Europei.

Potrivit tratatelor europene, Parlamentul European îşi are sediul la Strasbourg, unde au loc de obicei 12 sesiuni plenare de trei zile şi jumătate pe an. Dar în restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles, ceea ce a constituit o sursă de dezbateri ani de zile. Orice modificare a tratatului ar necesita aprobarea din partea tuturor statelor membre.

Mulţi susţinători ai ideii unui singur sediu, care să se afle la Bruxelles, denunţă în mod regulat costurile financiare şi ecologice ale acestui transfer lunar de aproximativ 2.500 de persoane şi faptul că imensul edificiu de la Strasbourg este utilizat doar patru zile pe lună.

'A trăi cu virusul înseamnă, de asemenea, să continuăm o viaţă democratică cât mai normală posibil', scrie Emmanuel Macron, care îşi încheie scrisoarea cu un mesaj de mână: 'Mă bazez pe tine. Respectarea tratatelor mi se pare esenţială'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.