Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron provoacă o undă de șoc până în România, iar un lider UDMR cere independența 'ținutului' secuiesc: 'Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii'

politico.eu
macron

Macron provoacă o undă de șoc până în România, iar un lider UDMR cere independența 'ținutului' secuiesc: 'Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii'

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a salutat, joi, poziţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, faţă de autonomia Corsicii, menţionând că este "un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa".

Antal Arpad, care este şi liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a arătat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că secuii din așa numitul ținut secuiesc doresc acelaşi lucru, şi anume recunoaşterea oficială a autonomiei regiunii în care trăiesc.

"Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, 'recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural' şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză. Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii.

Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar.

Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale", a scris Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook, informează Agerpres.

Ce a cerut președintele francez

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi ”să se facă un nou pas” prin ”introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii ”a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”, relatează AFP, informează News.ro.

”Statu-quoul va fi un eşec al nostru, al tuturor”, a subliniat şeful statului francez la Ajaccio, în faţa membrilor Adunării Corsicăi, dominată de către naţionalişti.

El şi-a exprimat speranţa ca această ”nouă etapă instituţională” să permită ”ancorarea deplină a Corsicii în Republică şi să recunoască singularitatea insularităţii sale mediteraneene şi relaţia sa cu lumea”.

Emmanuel Macron dă un termen de ”şase luni” în vederea ajungerii la un ”text constituţional” şi un text organic, asupra căruia Senatul şi Adunarea Naţională să cadă de acord.

El consideră acest lucru drept un ”gest de recunoaştere indispensabil” şi baza ”construirii unui cadru care să respecte singuralitatea insulară şi mediteraneeană” a insulei.

”Sunt în favoarea faptului ca specificităţile comunităţii insulare corsicane să fie recunoscute în Constituţie, într-un articol propriu, al unei comunităţi insulare istorice, lingvistice şi culturale”, declară el.

O premieră

Este pentru prima oară de când se află la Palatul Élysée când Macron anunţă în mod clar că vrea o ”atonomie a Corsicii în Republică”, care să încheie o pagină marcată de ore sumbre” şi ani de violenţe pe această onsulă cu 340.000 de locuitori, scrie Le Figaro.

Macron nu a mai fost nicidată atât de deschis naţionaliştilor, împins la reconciliere cu ei după uciderea prin înjunghiere a lui Yvan Colonna de către un codeţinut jihadist în primăvara lui 2022.

Preşedintele Consiliului Executiv al Corsicii Gilles Simeoni l-a avertizat la tribună, cu câteva minute înainte de alocuţiune, pe Macron, că ”a nu ţine cont de sufragiul universal ar fi asumarea riscului descalificării democraţiei. Nimeni nu poate avea în vedere aşa ceva, bineînţeles”.

Aplaudat la sfârşitul discursului de către conducătorul Corsicii şi preşedinta Adunării locale Marie-Antoinette Maupertuis, dar nu şi de către separatiştii din Core in Fronte, Macron a subliniat că ”trebuie să avansăm”.

El le-a oferit asigurări aleşilor de dreapta, care vor să se concentreze mai degrabă asupra ”vieţii de zi cu zi” a corsicanilor decât asupra unui şantier instituţional cu privire la apărarea mediului, presiunii funciare, problemei deşeurilor, dezvoltării economice, unor investiţii de stat.

”Trebuie să avem întotdeauna o cerinţăă de eficienţă, de serviciu de la cetăţenii noştri”, a subliniat el.

Ce respinge președintele francez

Emmanuel Macron a evitat însă cu atenţie să evoce două revendicări ale naţionaliştilor pe care le respinge în acest stadiu - recunoaşterea limbii corsicane ca limbă oficială alături de franceză şi crearea unui ”statut de rezident” care să condiţioneze cumpărarea unui bun imobiliar , reiterare de Adunarea Corsicii printr-un vot la 5 iulie, dar respinse de către Executivul local.

Context

O astfel de declarație apare în contextul în care consilierul premierului maghiar Viktor Orban a cerut, de la Sfântu Gheorghe, autonomia așa-numitului ținut secuiesc.

Stabilitatea Europei poate fi asigurată doar dacă comunităţile naţionale pot trăi în siguranţă şi, ţinând cont de principiul subsidiarităţii europene, să se poată autoguverna, a declarat, luni, Katalin Szili, consilierul principal al premierului ungar Viktor Orban, în cadrul unei mese rotunde, la Sfântu Gheorghe (mai multe pe acest subiect, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.