Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE a dat afară un funcţionar consular din Italia: I-a transmis unei românce să-i ceară ajutor lui Iohannis

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează la cazul Alinei Crăciun, o sportivă din România care joacă baschet în prezent pentru Alma Baschet Patti, din liga a doua italiană, şi care a dezvăluit că este ignorată de Consultatul României. După ce un funcţionar i-a transmis sportivei să se adreseze preşedintelui Iohannis, pentru a-i cere să-i pună la dispoziţie o aeronavă care să o aducă în ţară, MAE anunţă că a dat afară funcţionarul care lucra la Consulatul din Catania.

"Comportamentul manifestat de către funcționarul consular și modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetățeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită și a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic și consular al României și nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistență primite din partea cetățenilor români.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcționarului în cauză, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat, în conformitate cu dispozițiile art. 8.1 lit. c din Convenția civilă de prestări servicii nr.70/30.01.2020, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a termenului de preaviz.

MAE folosește acest prilej pentru a reitera importanța protejării și promovării drepturilor cetățenilor români în străinătate ca unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Afacerilor Externe și, implicit, ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României, cu atât mai mult în contextul actual. De asemenea, MAE manifestă preocupare constantă și angajament pentru promovarea unui comportament etic în rândul angajaților săi, bazat pe respect, corectitudine, integritate și dialog adecvat în relația cu cetățenii români", transmite MAE, într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, MAE contrazice şi varianta sportivei şi transmite că aceasta nu a dorit să dea curs ofertelor de a se întoarce în ţară, de teamă că nu îşi va putea lua în avion şi animalul de companie.

"Cu privire la situația cetățeanului român care se află în Sicilia (care desfășoară activități sportive la un club local), alături de partenerul său, turist, Ministerul Afacerilor Externe precizează că oficiul consular a intrat în dialog cu persoana în cauză în cursul lunii martie și i-a comunicat acesteia posibilitățile de repatriere, inclusiv informații cu privire la zborul organizat de autoritățile române la data de 25 martie 2020. În plus, reprezentanții consulatului au întreprins demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei în cauză și a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluție repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie. Totodată, cetățeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către București și care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare.

MAE menționează că, în cadrul dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoțită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor", mai precizează MAE.

Sportiva Alina Crăcoun se află blocată în Italia, de când s-a declanșat pandemia, și nu poate reveni acasă pentru că zborurile sunt suspendate. Aceasta a cerut ajutor și la Ambasadă, mai exact la Consulatul României din Catania.

"Cei de la Consulatul României nu au venit cu nicio soluție, ni s-a spus să nu mai sunăm pentru că ei ne au deja pe lista lor de așteptare. Ni s-a spus să apelăm la domnul Iohannis, că poate face el ceva. Poate pune la dispoziția noastră o aeronavă să ne aducă în țară. Pe site-ul consulatului sunt numere de urgență pentru situația asta, cu COVID-19. Numerele acelea pentru mine, până în momentul de față, au fost degeaba pentru că am sunat și nu am fost ajutată absolut deloc”, a spus Alina Crăciun pentru Digi 24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.