Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE are în atenţie situaţia semnalată în presă privind românce care ar fi fost abuzate în Italia

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Roma şi Consulatul de la Catania, a iniţiat demersuri pe lângă autorităţile italiene privind situaţia semnalată în presă referitoare la românce care ar fi fost abuzate la locul de muncă în Italia, se arată într-o precizare a MAE transmisă, luni, Agerpres. MAE arată că are în atenţie situaţia iar Consulatul României la Catania a contactat atât Procuratura din cadrul Tribunalului din Ragusa, cât şi Comandamentul Carabinierilor din Monreale - Provincia Palermo pentru informaţii suplimentare.

Totodată, comandantul Carabinierilor din Monreale a precizat faptul că, "în declaraţia dată unei publicaţii, nu s-a referit la persoane de naţionalitate română". Consulatul României la Catania a solicitat o întrevedere cu prefectul din Ragusa, întâlnirea urmând să aibă loc în cursul acestei săptămâni. "Subliniem faptul că, până în acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români afectaţi de aceste incidente", arată MAE.

MAE, prin reprezentanţele diplomatice şi consulare acreditate pe teritoriul Republicii Italiene, îşi reafirmă disponibilitatea permanentă de a acţiona imediat, conform competenţelor, pe linia acordării asistenţei şi protecţiei consulare. Totodată, MAE reiterează rolul extrem de util al mecanismului de înregistrare voluntară la misiunile diplomatice şi oficiile consulare din străinătate, cu ajutorul căruia românii îşi pot anunţa prezenţa în regiune, în vederea primirii asistenţei necesare în situaţii de urgenţă. "În strictă concordanţă cu prevederile convenţiilor internaţionale în materia exercitării competenţelor consulare, Ministerul Afacerilor Externe al României, prin Ambasada României la Roma şi Consulatul României la Catania, foloseşte în continuare toate mecanismele de cooperare cu autorităţile italiene competente, în scopul adoptării măsurilor imediate de verificare şi investigare a sesizărilor primite", subliniază MAE.

MAE aminteşte că are în derulare, împreună cu Ambasada României în Italia şi Ministerul Muncii, campanii de informare pentru cetăţenii care doresc să muncească în străinătate. "Spre exemplu, prin Biroul Ataşatului pentru probleme de muncă, a fost realizat Ghidul lucrătorului român în Italia", indică sursa citată. Un reportaj publicat duminică de săptămânalul britanic "The Observer" relevă că mii de românce care lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv ameninţări şi agresiuni sexuale. Potrivit Proxyma Association, organizaţie italiană care apără drepturile imigranţilor, citată de publicaţia britanică, "mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în fermele din acea zonă sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi de exploatare severă".

"The Observer" spune că poliţia locală menţionează că aproximativ 7.500 de femei, majoritatea din România, trăiesc şi muncesc în "condiţii de sclavie" în fermele din regiunea Ragusa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.