Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE ceh anunţă că i-au fost sustrase mii de documente în atacul cibernetic executat de o altă ţară

cehia harta

Ministerul de Externe ceh a anunţat joi că peste 7.000 de documente diplomatice i-au fost sustrase de piraţii informatici care au executat un atac cibernetic asupra acestei instituţii şi care au acţionat cu sprijinul unei ţări neprecizate, relatează agenţia EFE. Şeful diplomaţiei cehe, Lubomir Zaoralek, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că atacul cibernetic asupra bazei de date a ministerului pe care-l conduce a fost 'grav', dar nu a afectat siguranţa naţională.

Această operaţiune 'sofisticată' a hackerilor a durat cel puţin un an şi ea a avut ca efect sustragerea a circa 7.000 de documente ale angajaţilor ministerului, dar nu au existat scurgeri de informaţii de natură să afecteze securitatea Cehiei, a asigurat el. Piraţii informatici au reuşit să treacă de sistemele de protecţie ale serverelor pentru comunicaţii cu exteriorul, însă nu au ajuns la datele foarte sensibile pentru interesele naţionale, a mai menţionat ministrul Lubomir Zaoralek.

La conferinţa de presă precedentă desfăşurată marţi, şeful diplomaţiei cehe a afirmat că în spatele acestui atac se află o altă ţară şi că el este similar atacului executat anul trecut asupra serverelor Partidului Democrat american. Conform cotidianului Hospodarske Noviny, hackerii ar fi reuşit să acceseze din mai multe direcţii 168 de conturi ale angajaţilor MAE ceh. Citând surse din recent creatul Centru Naţional pentru Securitate Cibernetică (NCKB), această publicaţie menţionează că în urma respectivului atac hackerii au obţinut un 'avantaj strategic asupra Republicii Cehe'. Conform aceluiaşi cotidian, piraţii informatici au folosit adrese IP din Cehia, Germania, Marea Britanie şi Rusia, iar unele dintre aceste adrese au legătură şi cu atacul asupra Partidului Democrat american, despre care acest partid şi serviciile secrete americane afirmă că a fost condus de Rusia, conform Agerpres.

Prin urmare, unele publicaţii cehe au susţinut că Rusia se află şi în spatele atacului informatic asupra MAE de la Praga, acuzaţii calificate de Moscova drept 'fantezii fără fundament'. Nici centrul ceh specializat în terorism cibernetic nu a confirmat, cel puţin deocamdată, că în spatele acestui atac se află Moscova. Acest centru (NCKB) ce are aproximativ 400 de angajaţi a fost creat anul trecut pentru a se spori securitatea cibernetică a Cehiei, în cadrul său fiind instruiţi inclusiv hackeri pentru contraspionaj militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.