Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE rus afirmă că Alianța Nord-Atlantică a înșelat comunitatea internațională care spera într-o nouă etapă de dezvoltare

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Alianța Nord-Atlantică a înșelat comunitatea internațională care spera într-o nouă etapă de dezvoltare, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-o postare pe canalul său de pe rețeaua Telegram, scrie RIA Novosti.

Comentariul vine după ce, în ajun, reporterul postului de televiziune NBC, Keir Simmons, a arătat, într-o discuție cu Vladimir Putin, că NATO desfășoară manevre ca răspuns la exercițiile Rusiei. După cum a explicat liderul rus, Mihail Gorbaciov a primit asigurări că nu va exista o extindere a blocului militar spre Est. Președintele s-a întrebat unde sunt acele promisiuni și a subliniat că toate înțelegerile trebuie scrise pe hârtie.

Zaharova a publicat documente-dovezi ale asigurărilor date de către politicienii occidentali, de a nu extinde blocul pe direcția estică. Astfel, diplomatul a prezentat un extras din telegrama Ambasadei Statelor Unite la Bonn, adresată Secretarului de Stat, James Baker, la începutul anului 1990, referitor la discursul șefului MAE al RFG, Hans-Dietrich Genscher. Potrivit acestuia din urmă, ”NATO trebuie să renunțe să-și extindă teritoriul spre Est, adică să se apropie de granițele Uniunii Sovietice”.

Reprezentanta MAE Rus a prezentat, de asemenea, ca exemplu, înregistrarea discuției din 1990, de la Moscova, dintre Secretarul de Stat, James Baker și ministrul de Externe al URSS, Eduard Șevardnadze. Și în care reprezentantul Washingtonului vorbește despre concretizarea a ceea se va fi în partea de est, demilitarizată, a Germaniei.

”Rezultatul ar putea fi garanția că în partea de est a Germaniei nu vor fi desfășurate trupe NATO. În realitate, pentru asta ar putea fi introdusă o interdicție completă”, a amintit Zaharova vorbele lui Baker.

Reprezentantul oficial al MAE a amintit și declarația lui Baker despre ”nici un centimetru spre Est” referitoare la extinderea în continuare a Alianței – cuvinte rostite de el în cadrul întrevederii cu secretarul general al PCUS, Mihail Gorbaciov.

Toate aceste materiale, a subliniat Zaharova, demonstrează în mod clar că blocul militar a încălcat ”gentlement’s agreement” cu Uniunea Sovietică privind respectarea intereselor de securitate ale NATO și a angajamentelor sale de a nu se extinde.

«Singura întrebare care se pune este dacă printre colegii occidentali care au încheiat ”gentlement’s agreement” s-au aflat și gentlemani. NATO a păcălit întreaga comunitate internațională care spera că va începe o nouă etapă de dezvoltare a planetei – fără blocuri, fără sisteme de confruntare, fără amenințări cu distrugerea reciprocă», a explicat diplomatul.

Potrivit spuselor sale, în ultima perioadă au avut loc două valuri ale extinderii Alianței, iar infrastructura ei militară se apropie de granițele Rusiei. Mai mult, organizația desfășoară contingente multinaționale în regiunea Baltică, creează centre avansate de armament greu în Europa, crește intensitatea manevrelor, își modernizează infrastructura, iar bugetele militare ale țărilor membre ale blocului se majorează. Toate acestea, a subliniat Zaharova, creează premise pentru apariția de ”incidente” și agravează situația și așa deficilă.

RIA Novosti menționează că, la începutul acestei săptămăni, la Bruxelles s-a desfășurat summitul NATO, cu participarea tuturor țărilor membre. În cadrul reuniunii a fost dezbătut noul concept strategic al Alianței până în 2030 și s-a discutat despre Rusia, China, despre întârirea dezvoltării tehnice, lupta împotriva schimbărilor climatice și despre amenințările din spațiul cibernetic și din cosmos. Anterior, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este gata să reia contactele în cadrul Consiliului Rusia – NATO, dar că dialogul trebuie să-l înceapă militarii. Potrivit ministrului, înainte de toate, trebuie analizată situația din lume, inclusiv din perspectiva încălcării de către Alianță a înțelegerilor încheiate la sfârșitul anilor ’90, dar și a faptului că NATO nu va amplasa forțe militare semnificative pe teritoriul noilor membri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.