Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE: Suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora au fost necunoscute publicului larg

MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a arătat, luni, de Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, că suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de al II-lea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor faţă de această comunitate, potrivit news.ro.

"MAE condamnă cu fermitate proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome, în special în mediul online", au transmis reprezentanţii ministerului.

"Cu prilejul Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, la 2 august, stabilită prin Legea nr. 124/2020, MAE aduce un omagiu pios memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului. Suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de al II-lea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor care afectează această comunitate", arată MAE, într-un comunicat de presă.

Citește și: Stârnit de JUDECĂTORII ICCJ, fostul ministru Berceanu a dat `BOMBA`:`Bechtel...

MAE aminteşte că, potrivit Raportului final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, circa 11.000 de romi, din aproximativ 25.000 de romi din România care au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria, au murit.

"MAE susţine iniţiativele naţionale şi internaţionale de promovare a educaţiei, cercetării şi comemorării genocidului romilor, apreciind că, în lipsa cunoaşterii istoriei Samudaripen, prejudecăţile şi stigmatizarea membrilor comunităţii rome vor continua să se propage. MAE condamnă cu fermitate proliferarea discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome, în special în mediul online", mai scrie în comunicat.

Potrivit sursei citate, în 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de romi au fost ucişi în perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluţia Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Totodată, prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan naţional ca Zi naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă ucidere în masă în limba romani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.