Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE ucrainean informează că România nu a înaintat vreun demers către Ucraina în vederea deschiderii unui consulat românesc la Ismail

S4C
boom
Într-un răspuns datat cu 13 octombrie la Scrisoarea deschisă din 10.09.2020  adresată deopotrivă Ministerelor Afacerilor Externe din România și MAE din Ucraina de liderii asociațiilor românești din Sudul Basarabiei Istorice, MAE ucrainean informează că România nu a înaintat vreun demers către Ucraina în vederea deschiderii unui consulat românesc la Ismail, potrivit paginii oficiale de Facebook a Asociaţiei "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa.
În același timp MAE al Ucrainei menționează că va analiza o asemenea cerere în ordinea stabilită, în cazul în care România va iniția un demers în acest sens. Răspunsul este semnat de Vasyl Zvaryci, directorul celui de-al Doilea departament teritorial din cadrul MAE al Ucrainei.
În ce privește repetatele și multianualele apeluri la renunțarea la moștenirea sovietică de menținere a glotonimului ”limbă moldovenească” în învățământul școlar cu predare în limba română din regiunea Odesa, reluate inclusiv în Scrisoarea deschisă în cauză, MAE ucrainean preferă să se eschiveze și de această dată, făcând trimitere la Ministerul Educației și Științei din Ucraina, ca fiind organul competent să soluționeze problema în cauză.
Potrivit Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, în perioada precedentă Ministerul Educației de la Kiev a ignorat în repetate rânduri că ar deține competența în problema denumirii limbii materne pentru cetățenii ucraineni, care se identifică drept ”moldoveni”, continuând să ignore, în acest sens, prevederile Opiniei nr.902 a Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei din 11.12.2017 privind implementarea prevederilor lingvistice ale art.7 din ”Legea Educației” din Ucraina, Opinie conform căreia limba maternă a ”moldovenilor” din Ucraina este aceeași cu cea a reprezentanților comunității românești, respectiv una dintre limbile oficiale ale UE – limba română. În același timp, anume Ministerul Educației este responsabil de reactivarea în școlile cu predare în limba română din regiunea Odesa, a glotonimului ”limbă moldovenească”, începând cu anul 1998.
Ministerul Afacerilor Externe al României nu a răspuns, deocamdată, semnatarilor Scrisorii deschise privind necesitatea înființării unui consulat românesc în orașul-port sud-basarabean, fostă reședință a județului omonim Ismail în perioada interbelică. Solicitarea a fost reluată de liderii asociațiilor românești din regiune după o pauză de mai mulți ani, după ce șeful diplomației ucrainene Dmytro Kuleba a declarat în contextul vizitei oficiale de la București din 7-8 septembrie curent, că Ucraina intenționează să deschidă un consulat la Sighetu Marmației.
Sursa: bucpress.eu

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.