Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE: Vor apărea argumente care să justifice realizarea obiectivului de aderare la Schengen

mae

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a anunțat luni că, în cursul acestui an, vor apărea "argumente importante" care să justifice realizarea obiectivului de aderare la spațiul Schengen, precizând că viitorul raport MCV va reprezenta un argument pentru cei care susțin că intrarea României în Schengen ar fi un câștig pentru întreaga Uniune Europeană.

"Olandezii s-au dovedit a fi niște parteneri onești și sunt foarte încrezător că acest parteneriat onest acoperă și subiecte precum cel pe care îl discutăm acum (aderarea României la Schengen — n.r.). Încrederea mea în posibilitatea de a merge înainte pe acest subiect vine și din faptul că mă aștept — și cred că am argumente pentru asta — că viitorul raport al Comisiei Europene MCV va fi un argument în plus pentru cei (...) care spun că admițând România în spațiul Schengen ar fi un câștig pentru întreaga Uniune (...). Există la nivelul instituțiilor din România cu responsabilități și cu atribuții în materie, nu doar preocuparea, ci și un plan de acțiuni concrete pe care noi le urmărim. Sunt o fire optimistă. Cred că (...) în cursul acestui an vor apărea argumente importante care să justifice demersul nostru și realizarea obiectivului nostru.", a afirmat Comănescu, într-o conferință de presă comună cu ambasadoarea Olandei, Stella Ronner-Grubacic, cu prilejul lansării președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

El a admis că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări deosebite, printre care și problematica spațiului Schengen, dar a arătat că, deși există unele "disfuncționalități serioase" în funcționarea acestui spațiu, Uniunea a cunoscut și în trecut momente dificile din care a ieșit întărită.

"Dacă mă uit la faptul că, în ceea ce privește subiectul migrației de exemplu, există din ce în ce mai multă conștientizare în legătură cu importanța și nevoia de a ne concentra atenția asupra întăririi frontierelor externe ale UE, și aceasta reprezintă un lucru care personal mă face să cred că (...) oamenii înțeleg că intrarea României în Schengen ar fi un câștig pentru Uniune. Atâta timp cât ne vom concentra ca Uniune pe consolidarea frontierelor externe, pe o cooperare strânsă cu țările de tranzit și de origine, premisele sunt întrunite în acest fel pentru ca intrarea României în spațiul Schengen să ducă la beneficierea de către România în acest spațiu și nu la apariția unor noi riscuri", a mai spus Comănescu.

La rândul său, ambasadoarea Ronner-Grubacic a afirmat că spațiul Schengen se află sub o presiune "imensă", iar președinția olandeză va urmări aceste evoluții fără a o lua înainte în ceea ce privește extinderea zonei.

"Spațiul Schengen e sub o imensă presiune. Asta înseamnă că trebuie să ne uităm mai mult la ceea ce ține de gestionarea frontierelor externe. (...) Problemele și provocările din acest moment ale UE și Schengen sunt atât de mari, încât pe asta trebuie să se concentreze eforturile noastre acum", a precizat diplomatul olandez.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.