Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistrații din Harghita au protestat împotriva OUG 7/2019, despre care spun că încalcă independența justiției

suncloud.com
justitie inlantuita

Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, precum şi mai mulţi judecători au protestat miercuri în faţa Palatului de Justiţie din Miercurea Ciuc, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7/2019, despre care spun că încalcă independenţa justiţiei, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Maria Grapini, ELIMINATĂ de la numărătoarea voturilor din Comisia LIBE, după ce a GREȘIT opțiunile pentru Kovesi

Procurorii şi judecătorii au purtat pancarte pe care se putea citi. "Separaţia şi echilibrul puterilor în stat", "Independenţa Justiţiei", "Respectarea recomandărilor din Raportul GRECO 2018 pentru România", "Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia" sau "Respectarea angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)".

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, prim-procuror adjunct Sorin Mihai Colceriu, a declarat că decizia privind organizarea protestului s-a luat în Adunarea Generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita şi unităţilor din subordine, atunci când s-a hotărât şi suspendarea activităţii judiciare, cu excepţia cazurilor urgente, până în data de 1 martie.

"Sunt forme de protest care am simţit să le adoptăm faţă de prevederile nu doar a ordonanţei amintite (OUG 7/2019, n.r.) care, spunem noi, încalcă independenţa justiţiei, principiul separării puterilor în stat. Sunt semne că nu ne îndreptăm într-o direcţie bună vis a vis de ceea ce înseamnă independenţa justiţiei şi am înţeles să adoptăm aceste forme de protest. Acum, nu ştiu cât efect vor avea, nu le facem pentru noi, cineva a zis că noi avem salarii destul de mari şi la ce ne trebuie să protestăm, le facem pentru cetăţeni, pentru copiii noştri şi să atragem atenţia cu privire la pericolul care există ca independenţa justiţiei să aibă de suferit în perioada următoare şi a început să sufere", a afirmat prim-procurorul adjunct Sorin Mihai Colceriu.

Acesta a precizat că s-a produs deja "o oarecare bulversare" şi procurorii simt că alte puteri din stat doresc să se amestece în independenţa justiţiei.

"S-a produs deja o oarecare bulversare, (...) sunt aspecte care privesc, în general, funcţiile înalte, dar ne afectează şi pe noi, indirect, fiindcă simţim că alte puteri din stat doresc să se amestece în independenţa justiţiei, care este o putere separată în stat şi într-un stat democratic aşa ar trebui să şi fie", a conchis Sorin Mihai Colceriu.

La protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Judecătoria Miercurea Ciuc, care au luat decizia şi să întrerupă parţial activitatea.

"Ieri (marţi, n.r.), în Adunarea Generală, am hotărât cu majoritate o suspendare parţială a activităţii, adică în cauzele care au primit termen şi au şedinţă de judecată până pe data de 1 martie, inclusiv, pentru cauzele care nu se judecă de urgenţă potrivit dispoziţiilor legii, se va acorda un termen, în semn de protest. Activitatea este continuată cu publicul, se primesc cereri în continuare, se efectuează verificarea cererilor primite, se redactează hotărârile, sunt pronunţate în continuare hotărârile; numai că în semn de protest, alături de această ieşire astăzi (nr: miercuri), alături de colegii de la Parchet, am hotărât şi o suspendare parţială a activităţii în dosarele care nu prezintă urgenţă, cel puţin din punct de vedere al dispoziţiilor legale. Acele cauze vor fi amânate", a declarat judecătoarea Aura Mădălina Tudor, preşedintele Judecătoriei Miercurea Ciuc.

Printre participanţii la protestul din faţa Palatului de Justiţie din Miercurea Ciuc s-au numărat şi judecători de la Tribunalul Harghita, care au luat parte în nume propriu, întrucât, în cazul lor, nu s-a luat o decizie în acest sens în Adunarea Generală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.