Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistrați pensionari din România, cercetați pentru abuz în serviciu și lipsire de libertate, la 15 ani de la o eroare judiciară

judecator justitie

Un bărbat care în trecut a fost victimă a două erori judiciare, a obținut ca doi magistrați pensionați, pe care îi acuză de abuz în serviciu și de lipsire de libertate, să fie cercetați penal, afirmă Adevărul.ro.

Vili Rupa, în timpul unui protest în anul 2021 FOTO Adevărul
Vili Rupa, în timpul unui protest în anul 2021 FOTO Adevărul

Vili Rupa a fost arestat preventiv un an și două luni, iar, la final, a fost achitat de acuzațiile care i s-au adus. Bărbatul a obținut în 2016, în urma unui proces în justiție, daune de 50.000 de euro din partea Statului Român pentru suferinţele pe care susţinea că le-a îndurat în cursul anchetei care a avut loc la sfârşitul anilor ´90.

Bărbatul arăta că a fost condamnat în 1999 şi trimis în închisoare pentru un an şi două luni, într-un dosar de ultraj şi de trafic de mercur, însă după rejudecarea dosarului, magistraţii au hotărât prin sentinţă definitivă achitarea sa. Rejudecarea cauzei a fost precedată de o condamnare a României la CEDO.

Împotriva anchetatorilor

Vili Rupa a depus plângeri împotriva unui procuror și a unui judecător din Hunedoara, în prezent pensionați, dar toate au fost respinse. Ultima dintre acțiunile acestuia a fost respinsă de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia care a susținut că „nu s-au putut identifica nici în cazul procurorului care a emis rechizitoriul, nici în cazul judecătorului care a pronunțat soluția în primă instanță că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, că ar fi întreprins o cercetare penală sau o judecată în mod abuziv, că ar fi încurajat acte de tortură ale polițiștilor sau ar fi răpit petentul de lângă familie prin luarea măsurilor preventive”.

În 20 septembrie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a decis să desființeze ordonanța Parchetului a procurorilor și a dispus continuarea cercetărilor față de cei doi magistrați. Magistratul care a judecat plângerea bărbatului susține că verificarea procurorului care a instrumentat dosarul penal deschis în anul 2022 „a fost una extrem de sumară, bazată exclusiv pe soluțiile precedente”.

Achitat din lipsă de probe și pentru acuzația de omor

„Petentul susține că intimații au dat ordin polițiștilor să îl aresteze nevinovat în anul 1998, să îi violeze domiciliul, să îl răpească de lângă familie și să îl ducă la închisoare, unde să fie torturat fizic, bătut, legat cu lanțuri la mâini și picioare timp de 81 de zile”, se precizează în hotărârea instanței.

Magistratul a susținut că acuzațiile petentului trebuie să primească un răspuns concret în procedura plângerii împotriva soluției de netrimitere în judecată.

„Este absolut necesar să fie verificate aspectele menționate în hotărârile judecătorești pronunțate după admiterea căilor extraordinare de atac și să se stabilească dacă activitatea magistraților vizați, după administrarea de probe, realizează tipicitatea vreunei infracțiuni, pornind de la constatările instanței europene. Ordonanța procurorului a fost dată generic, nu știm cu exactitate dacă se referă doar la cei doi intimați sau au fost avute în vedere și alte persoane menționate în plângerile petentului”, a mai precizat judecătorul de la Curtea de Apel.

Vili Rupa a mai fost trimis în judecată în 2014, fiind acuzat de moartea unui bărbat, crimă pe care ar fi comis-o în 1998. Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat însă, din lipsă de probe, în 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.