DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Magistrații Curții Supreme de Justiție din Moldova au respins dosarul fostului judecător ucrainean, Nicolae Ceaus, privind acordarea azilului politic

stiri.md
Nicolae Ceaus

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul înaintat de Nicolae Ceaus de a suspenda actul emis de fostul președinte Igor Dodon prin care i s-a refuzat azilul politic.

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus acționase în judecată Președinția Republicii Moldova pentru că îi refuzase cererea de acordare a azilului politic pe teritoriul Republicii Moldova, transmite anticorupție.md.

„Se menține decizia din 28 octombrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată înaintată de Nicolae Ceaus împotriva Președinției Republicii Moldova, Aparatului Președintelui Republicii Moldova, cu privire la anularea actului administrativ defavorabil și obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil”, se menționează în decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ.

Pe 25 octombrie 2017, Nicolae Ceaus a depus cerere de chemare în judecată împotriva Președintelui Republicii Moldova și Aparatului Președintelui Republicii Moldova cu privire la constatarea ilegalității refuzului cu privire la azilul politic.

Avocatul Iulian Balan a contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău. Pe 28 octombrie 2020, magistrații acestei curți au respins cererea lui Balan și clientului său, Ceaus, calificând-o neîntemeiată.

Fostul consilier al șefului statului pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, preciza atunci că acest pas ar avea doar scopul de tărăgănare a procedurii de eventuală extrădare la Kiev a cetățeanului ucrainean.

La 9 august 2016, Ceaus a fost prins luând mită în valoare de 150.000 de dolari. Banii au fost găsiți în două borcane. Ceaus a îngropat un borcan cu dolari în curtea casei sale.

Pe 1 martie 2017, Ceaus a fost reținut în Moldova, acolo unde a cerut azil politic. Pe 15 martie 2021, a devenit cunoscut faptul că autoritățile moldovenești au refuzat să îi acorde azil politic.

Pe 3 aprilie 2021, Ceaus a fost răpit la Chișinău. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a identificat unii dintre organizatorii răpirii lui Ceaus și a reținut un suspect.

La 23 iulie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat finalizarea anchetei privind dispariția fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Potrivit Procuraturii, oficiali ai guvernului ucrainean au fost implicați în răpirea lui Ceaus.

Pe 30 iulie, Ceaus a fost găsit în satul Mazurovka, regiunea Vinița. El a fost reținut de angajații SBU și pus sub învinuire pentru luare de mită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.