Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistraţii eleni denunţă restricţionarea de către guvern a dreptului la azil

grecia, greva

Uniunea magistraţilor din instanţele administrative din Grecia a protestat miercuri împotriva unei decizii a guvernului de a elimina comisiile de apel însărcinate cu reexaminarea cererilor de azil în caz de respingere, spunând că este vorba de o "restricţie" a drepturilor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În contextul unei recrudescenţe a fluxului migrator în ţară, guvernul conservator a anunţat sâmbătă o serie de măsuri variind de la întărirea controalelor la frontiere şi până la suprimarea dreptului de apel pentru cererile de azil respinse în primă instanţă.

Conform guvernului de dreapta condus de Kyriakos Mitsotakis, obiectivul este de rezolva întârzierile importante din procedurile de examinare a solicitărilor de azil.

Magistraţii explică în comunicat că "aceste întârzieri nu sunt exclusiv un fenomen grec" şi că au loc "în toate ţările europene".

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

De la crearea lor după criza migraţiei din 2015, comisiile de recurs au fost un succes, deoarece obiectivul procedurilor de acordare de azil este "protecţia deţinătorilor de drepturi", subliniază magistraţii.

"Restricţionarea drepturilor refugiaţilor" încalcă dreptul umanitar internaţional, legislaţia europeană şi jurisprudenţa în materie, precizează magistraţii.

Conform multor ONG-uri, decizia se înscrie în cadrul "înăspririi" politicii migratorii a guvernului de dreapta, ales la putere la începutul lui iulie.

Citește și: Olguța Vasilescu, atac dur la adresa USR: ‘Spune ca are un proiect de eliminare a pensiilor speciale. Minte!’

Consiliul Grec pentru Refugiaţi (GCR) a făcut apel la guvern "să se abţină de la orice act care încalcă dreptul european şi internaţional şi să apere drepturile fundamentale ale refugiaţilor".

După ce a suprimat Ministerul pentru Politica Migratorie integrându-l în Ministerul Protecţiei Cetăţeanului, guvernul a promis că va accelera expulzarea în Turcia a celor care nu au obţinut azil în Grecia, în virtutea declaraţiei controversate UE-Turcia din martie 2016.

Însă, de la semnarea sa, această declaraţie a fost pusă sub semnul întrebării de către ONG-uri, care susţin că Turcia nu poate fi considerată o "ţară sigură" pentru trimiterea solicitanţilor de azil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.