Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistraţii români s-au unit: Asociaţiile profesionale denunţă la unison 'subordonarea justiţiei faţă de puterea politică' în Polonia

justitie tacere

Aflaţi pe poziţii diametral opuse în chestiunile interne, magistraţii români s-au unit în susţinerea pentru omologii polonezi. Asociaţiile magistraţilor in România denunţă la unison modificările legislative anunţate în Polonia, care ar duce la subordonarea justiţiei faţă de puterea politică. După UNJR şi AMASP, un mesaj de susţinere pentru magistraţii polonezi este transmite de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), condusă de judecătoarea Andreea Ciucă, şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), condusă de judecătoarea Florica Roman.

"Independenta justiției, pentru care ne-am luptat și ne luptăm fără încetare, este o valoare fundamentală a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetățenilor români de a beneficia de garanțiile unui stat în care nimeni nu este mai presus de lege. Independența justiției constituie o condiție prealabilă apărării statului de drept şi garantării fundamentale a unui proces echitabil, astfel cum a reafirmat Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni în Avizul nr. 17 (2014).

Astfel cum am subliniat în repetate rânduri, independenta judecătorului nu este un concept de faţadă pe care să-l clamam de la tribună, în numele legii, atunci când dă bine pentru noi, ca români şi ca europeni, ci reprezintă chintesenţa unui sistem de justiţie democratic. Adică adevărat. Deşi se pare ca, în teorie, toţi suntem de acord cu aceasta idee, aplicarea practică a principiului independenţei judecătorului, consfinţit de legea internă şi de documentele europene, ţine, nu o dată, de „interpretări” personale ce îi pervertesc fondul.

Potrivit Principiilor Fundamentale ale Independenţei Justiţiei, act adoptat de Congresul Naţiunilor Unite, este de datoria tuturor guvernelor şi a celorlalte instituţii de a respecta independenţa corpului de judecători, pentru a-i permite să îşi îndeplinească atribuţiile în mod corespunzător. În Carta Europeană privind Statutul Judecătorilor s-a înscris principiul conform căruia statutul judecătorului exclude orice dispoziţie şi orice procedură de natură să altereze încrederea în această competenţă, independenţă şi imparţialitate.

Asociația Magistraților din România (AMR) şi Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) îşi exprimă susţinerea fermă a demersurilor colegilor judecători din Polonia pentru apărarea independenţei justiţiei, în condiţiile în care, astfel cum a atras atenţia Asociaţia Judecătorilor „IUSTITIA”, există pericolul iminent al adoptării unei legi de organizare judiciară prin care s-ar ajunge la subordonarea justiţiei faţă de puterea politică.

Este inadmisibil ca politicul să îşi permită să introducă în lege dispoziţii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, pentru situaţia în care pronunţă hotărâri contrare puterii politice. O asemenea abordare este semnul înfrângerii democraţiei şi al migrării înspre totalitarism. Este inacceptabilă introducerea unor mecanisme de supraveghere a judecătorilor, prin raportare la apartenenţa lor la asociaţii profesionale. Este de neconceput ca întreaga putere de decizie la nivelul instanţelor de judecată să aparţină preşedintelui, iar acesta să fie o persoană numită de ministrul justiţiei – reprezentant al executivului.

Mulţumim colegilor din Asociaţia Judecătorilor din Polonia „IUSTITIA” pentru că, în pofida riscurilor mari la care se supun, nu rămân indiferenţi faţă de principiile pe care se fundamentează un stat de drept şi nu tac în faţa presiunilor politice vădite ce se exercită asupra lor", se arată într-un comunicat al AMR şi AJADO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.