Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magnatul Beny Steinmetz scapă de extrădarea în România: decizie luată de Curtea de Apel din Cipru

www.haaretz.com
Beny Steinmetz

Magnatul Beny Steinmetz scapă de extrădarea în România: decizie luată de Curtea de Apel din Cipru

Curtea de Apel din Cipru a anulat o decizie pronunțată în primă instanță de Tribunalul de primă instanță Larnaca la data de 11 octombrie 2023, care dispunea extrădarea în România a magnatului israelian Beny Steinmetz în urma unui mandat european de arestare (MEA), informează Rador Radio România.

Israelianul a fost arestat în Cipru în luna septembrie, după ce autoritățile române au emis împotriva lui un mandat european de arestare. Decizia Curții de Apel, care a fost unanimă, arată că prima instanță a greșit și a dispus eliberarea imediată a lui Beny Steinmetz, arată sursa citată.

De notat că tribunalul de primă instanță decisese că niciunul dintre motivele contestației invocate de Steinmetz nu era valabil și, prin urmare, a dispus executarea mandatului de arestare respectiv.

Se temea de condițiile din România

Ulterior, Beny Steinmetz a făcut apel, susținând că există motive serioase și dovedibile pentru a se considera că, în urma predării sale către statul membru solicitant, ar fi expus unui risc real de a fi supus unui „tratament inuman sau degradant” din cauza condițiilor în care urmează să fie deținut în statul membru emitent al mandatului.

Ce a decis Curtea de Apel

Potrivit Curții de Apel, „Tribunalul de primă instanță a greșit în ceea ce privește baza reală pe care și-a întemeiat decizia potrivit căreia riscul ca apelantul să fie supus unui tratament inuman și degradant, cu încălcarea articolului 3 din Convenția Europeană pentru drepturile omului și a articolului 4 din Cartă, este neîntemeiat, iar concluziile sale în acest sens nu sunt justificate de probele prezentate în fața sa”.

După cum arată Curtea de Apel în decizia sa, „pe baza probelor prezentate în fața tribunalului de primă instanță, nu poate fi exclus riscul ca în cazul în care apelantul este predat statului emitent al MEA, acesta să fie supus unui tratament inuman sau degradant pe durata detenției sale acolo”, menționând în același timp că „acest lucru duce inevitabil la faptul că Curtea ar trebui să refuze executarea mandatului european de arestare contestat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.