Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai este Moscova o soluție?

Toate sondajele făcute în ultimii ani în Republica Moldova arată că în proporție de 40-44% cetățenii vor ca țara lor să facă parte din Uniunea vamală euro-asiatică. Numărul lor este aproape egal cu cel al cetățenilor care vor în U.E, variind însă în funcție de evenimentele politice regionale.

Mama Rusie a rămas o opțiune încă în capul multor cetățeni datorită faptului că procesul de rusificare a durat câțiva zeci de ani și a lăsat o amprentă foarte puternică.

content-image

Anii comunismului, apartenența Moldovei la fosta URSS a dus și la crearea unei senzații de putere pentru cetățenii moldoveni. Aparțineau unei mari puteri, puteau să circule și să muncească în spațiul ex-sovietic, făceau parte dintr-o familie care se bătea pentru supremație cu SUA. Trebuie spus că moldovenii nu au cunoscut în ultimii ani din comunism lipsa produselor de bază, așa cum resimțeau românii în timpul lui Ceaușescu. Moldovenii o duceau mult mai bine decât o duceau românii în acele vremuri. Odată cu destrămarea URSS și cu obținerea independenței, moldovenii au ajuns să cunoască ce înseamnă criza, sărăcia. Nivelul de trai a scăzut dramatic și foarte mulți au început să regrete perioada comunistă.

Moscova a știut să țină în șah tot timpul Moldova. Kremlinul nu a acceptat niciodată că și-a pierdut un teritoriu. Au creat așa zisă Republică Transnistreană, pentru a putea ține Moldova într-o zonă gri, și pentru a arăta pisica factorilor de decizie moldoveni.

Moscova încercă să țină Moldova departe de U.E prin frică ( trupele din Transnistria) dar și prin cultivarea sentimentului că Federația Rusă poate oferi bunăstarea de altădată. Uniunea Vamală Euro-Asiatică are rolul de „furnizor de vise”. Discursul liderilor moldoveni susținuți de Moscova este unul singur-ne va fi mai bine alături de Rusia. Se propagă în continuare povestea cu Mama Rusia care oferă protecție și un nivel de trai mai bun.

Aceasta este propaganda. Realitatea, însă, alta.

Mama Rusie

PIB-ul Federației Ruse scade.

În timp ce PIB-ul scade, nivelul bugetului armatei rămâne (aproximativ) același, doar că procentul său în PIB crește.

Prețul petrolului a luat-o la vale, iar pentru o economie ca a Rusiei care se bazează pe resurse acest lucru este extrem de nociv.

content-image

Speranța de viață în Rusia stagnează de trei ani. Cu alte cuvinte, situația Rusiei din punct de vedere economic este foarte proastă, iar calitatea vieții se înrăutățește. Sancțiunile economice adoptate după invadarea Ucrainei provoacă și ele pierderi imense.

Moldova și Rusia

Chiar și după destrămarea Uniunii Sovietice, evoluția Moldovei a fost strâns legată de a Rusiei. Când a crescut Rusia a existat piață și pentru Moldova.

Speranța de viață a fost și ea parțial corelată. Dar moldovenii au fost mai puțin afectați ca destin personal decât rușii de criza de la începutul anilor '90. Economia a căzut, dar speranța de viață nu (moldovenii trăind, în medie, mai mult decât rușii și mai mult decât ar fi sugerat nivelule economic).
Aceste lucruri trebuie să le înțeleagă și cetățenii moldoveni care vor o apropiere de Rusia. Federația Rusă nu mai poate oferi bunăstare, nu mai poate oferi vremurile de altădată. Rusia poate aduce frica, dar nu un trai mai bun.

Promisiunile pe care le fac oamenii Moscovei sunt povești frumoase. Cifrele arată o realitate total diferită. Nostalgia unora după vremurile în care nivelul de trai era altul este de înțeles. Însă, chiar dacă Rusia ar vrea să ofere ceva Moldovei nu poate. Pe termen lung, nimeni nu poate spune care sunt soluțiile de redresare a economiei rusești. Mai ales, în condițiile în care Putin își menține politica agresivă de expansiune.

Comparațiile dintre nivelul de trai al cetățenilor ruși și al celor europeni sunt de prisos. Discuțiile despre drepturile și libertățile cetățenilor europeni și cei ai Federației Ruse sunt și ele de prisos. Toată lumea știe diferențele. Chiar dacă drumul spre vest al Moldovei a fost unul care a adus reforme dureroase, sărăcie, corupție, acesta rămâne singurul care poate oferi la un moment dat un trai mai bun.

Moldovenii plecați la muncă în vest pot vedea cu ochiul lor diferența dintre vest și est. Populația din ruralul moldovean, bătrânii, nostalgicii comuniști ai vremurilor de altă dată nu au această posibilitate. Schimbarea percepției acestora va fi un fenomen extrem de greu, dar trebuie făcută pe baza argumentelor.

Desigur, rămâne „mitul puterii”-Rusia care lovește adversarii. Aici este greu de lucrat. Realitatea ne arată că Putin este în stare de orice. Dacă este cazul trece și Nistrul și face niște „exerciții”.

Citiți și: ANALIZĂ + POZE: Rușii, din ce în ce mai agresivi cu Moldova

Este greu să te lupți cu "spaima" cu amenințările, iar Moldova nu poate face acest lucru de una singură. Este nevoie de celelalte state puternice să ofere garanții, să găsească soluții în negocierile cu Federația Rusă pentru putea oferi moldovenilor senzația de siguranță.

Surse grafice: Banca Mondială,  Huffington Post, și International Republican Institute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.