Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe manuscrise ale marchizului de Sade şi de Andre Breton au fost incluse în patrimoniul naţional francez

manual carte carti

Manuscrisul volumului "Les Cent Vingt Journées de Sodome", scris de marchizul de Sade, şi cel al seriei "Manifestes du surrealisme", de Andre Breton, loturile vedetă ale primei licitaţii dedicate bunurilor deţinute de compania Aristophil, au fost incluse în patrimoniul naţional francez, fapt care interzice scoaterea lor în afara graniţelor acestei ţări, a anunţat comisarul de licitaţie Claude Aguttes, citat de AFP. Ministrul francez al Culturii "a propus o negociere OTC (over-the-counter) pentru achiziţionarea acestor opere la preţul pieţei internaţionale", a precizat luni Claude Aguttes conform Agerpres.

Această decizie ar putea determina retragerea de la vânzare a ruloului-manuscris autograf al marchizului de Sade (estimat între 4 milioane şi 6 milioane de euro), finalizat în timp ce el se afla în închisoarea Bastilia, şi a ansamblului manuscriselor lui Andre Breton, inclusiv a celor două volume din seria "Manifestes du surrealisme" (estimate la 4 milioane de euro).

Retragerea de la vânzare a manuscriselor semnate de Sade şi Breton (cinci în total) trebuie să fie autorizată de administratorul care coordonează lichidarea activelor deţinute de compania Aristophil. Casa Aguttes va putea apoi să demareze negocieri cu statul francez în vederea unei tranzacţii OTC.

Casa Aguttes a fost mandatată de Tribunalul Înaltei Instanţe din Paris pentru a organiza vânzarea unui număr de 130.000 de bunuri confiscate de la Aristophil, companie bănuită că s-ar afla în centrul unei escrocherii cu scrisori şi manuscrise celebre, plasată în procedură de lichidare. Licitaţia de miercuri este prima dintre cele 300 planificate să se desfăşoare pe o perioadă de şase ani pentru a dispersa fondurile deţinute de Aristophil. Peste 18.000 de creditori, cărora compania Aristophil le-a propus să investească în manuscrise prestigioase, speră că această vânzare va reprezenta începutul unei proceduri de compensare financiară, în contextul în care mai multe proceduri penale şi civile sunt în derulare.

Licitaţia de miercuri va permite şi punerea în vânzare a unuia dintre singurele două manuscrise ale scriitorului Honore de Balzac rămase în colecţii private, "Ursule Mirouet" (1841), estimat între 800.000 şi 1,2 milioane de euro. Alte loturi propuse spre vânzare sunt "L'Histoire d'Alexandre Le Grand", de Quinte Curce, şi un manuscris al lui Helen Churchill, o supravieţuitoare de pe Titanic, ce a reprezentat una dintre sursele de inspiraţie aflate la baza filmului omonim regizat de cineastul canadian James Cameron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.