Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizațiile civice vor o singură prevedere retrasă din legile propuse de Tudorel Toader

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader inquam

Mai multe organizaţii civice solicită retragerea propunerii anunţate miercuri de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind modificarea procedurii de numire a procurorilor în funcţii de conducere la DNA şi Parchetul General, susţinând că prin această iniţiativă se pune în pericol continuitatea luptei anticorupţie şi se încalcă angajamentele României asumate prin MCV, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! De ce a plecat, de fapt, Laura Teodoru de la Digi 24

"Organizaţiile semnatare constată că acest proiect de lege contravine angajamentelor luate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană prin Tratatul de aderare şi documentele de acompaniere, România riscând atât menţinerea pe termen nedefinit a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cât şi aderarea la Spaţiul Schengen, condiţionată de unele state membre de îndeplinirea ireversibilă a obiectivelor din MCV. Mai mult, România riscă compromiterea luptei împotriva corupţiei, deja slăbită prin decizii politice ale actualei majorităţi parlamentare şi Guvernului, cât şi prin decizii controversate ale Curţii Constituţionale", se arată într-un comunicat semnat de 11 organizaţii şi grupuri civice.

Citește și: Detalii interesante! Care ar fi ADEVĂRATUL MOTIV al vizitei lui Macron în România – bulgarii au intrat deja în horă

Organizaţiile atrag atenţia că această iniţiativă legislativă intră în contradicţie directă cu angajamentele statului român în cadrul Uniunii Europene şi cu decizia Comisiei Europene privind instituirea şi prevederile Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"Amintim că, prin decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, a fost instituit, în parteneriat cu statul român, un Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV) care prevede 4 obiective (benchmark-uri), detaliate printr-o serie de măsuri specifice menite a ajuta statul român să implementeze o reformă sustenabilă la nivelul CSM, ÎCCJ, dar şi la nivelul întregului sistem judiciar, să creeze un sistem legislativ şi instituţional disuasiv privind incompatibilităţile şi conflictele de interese, precum şi să asigure continuitatea şi ireversibilitatea luptei împotriva corupţiei", mai afirmă sursa citată.

Citește și: Victor Ponta DIVULGĂ TOT! Căror COLOȘI a vrut să le vândă TAROM

Obiectivul 3 din cadrul MCV prevede "continuarea realizării unor anchete profesionale şi imparţiale în cazul sesizărilor de corupţie la nivel înalt" pe "baza progreselor înregistrate până în prezent". Acest obiectiv este detaliat de o serie de măsuri specifice, dintre care una priveşte "asigurarea stabilităţii juridice şi instituţionale a cadrului anticorupţie, în special prin menţinerea procedurii actuale de numire şi revocare a procurorului general al României, a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General".

Citește și: Știați? Cât câștigă un model de videochat în România, la un program normal de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână

De asemenea, MCV cere explicit o procedură transparentă de selecţie şi numire a procurorilor, în timp ce hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii se iau prin vot secret, conform prevederilor constituţionale de la art.133 alin.(5), astfel că, susţin organizaţiile civice, procedura de decizie propusă de ministrul Justiţiei nu este compatibilă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană.

Citește și: O fostă vedetă a Antenei 1 face declarații șocante! Ce job ar fi dispusă să încerce

"Nu în ultimul rând, din punct de vedere al oportunităţii şi interesului public, implicarea mai multor decidenţi în numirea procurorilor cu funcţii de conducere asigură un echilibru mai bun şi o transparenţă mai mare acestei proceduri, precum şi înlăturarea suspiciunilor că numirea acestora se face în interes partinic. În acest sens, organizaţiile semnatare solicită ministrului Justiţiei renunţarea imediată la această propunere care pune în pericol stabilitatea şi continuitatea luptei anticorupţie, încalcă angajamentele europene ale României asumate prin MCV, pune în pericol relaţia cu Comisia Europeană şi riscă aderarea României la Spaţiul Schengen", se mai arată în comunicat.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu aruncă bomba! Care va fi soarta pensiilor speciale

Comunicatul este semnat de Aradul Civic, CIVICA (Iaşi), Evoluţie în Instituţie (#Insist), Iniţiativa Craiova, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara (federaţie a 10 ONG-uri din Timişoara), Institutul pentru Politici Publice şi Oradea Civică (membre ale reţelei civice naţionale Contract România) şi grupurile civice Corupţia Ucide, Geeks for Democracy şi #REZISTENŢA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.