Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai puțin 'fiat justitia', mai mult 'pereat mundus' - Fostul ministru Stelian Ion ar vrea să blocheze concursurile la IJ, deși recunoaște că e o anomalie

stelian ion

„Fiat justitia, et pereat mundus” este o expresie latinească, însemnând „Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea”. Fostul ministru USR al justiției, Stelian Ion, pare să fi preluat acest dicton doar pentru a-l transforma într-un românesc „mai bine să piară lumea dacă nu suntem noi la butoane”.

Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii a suferit zilele trecute o rectificare publicată direct în Monitorul Oficial. O eroare în textul inițial făcea inaplicabilă noua procedură de organizare a concursurilor la Inspecția Judiciară. Magistrații care doresc să acceadă în funcția de inspector judiciar trebuie să dea un examen, unde punctajul maxim este 70, și să susțină un interviu, unde punctajul maxim este 30. Textul inițial preciza că nota finală reprezintă media aritmetică a celor două punctaje, fiind declaraţi admişi la concurs candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte. Formula matematică era imposibilă (nota finală maximă astfel obținută era de 50 de puncte), astfel că s-a operat o rectificare în sensul înlocuirii „mediei aritmetice” cu „suma punctajelor”.

Chiar dacă întreaga formulare a articolului 80 din Legea 305/2022 dovedește că formula „media aritmetică” nu a fost altceva decât o eroare materială, Stelian Ion susține că era nevoie de parcurgerea întregii proceduri legislative pentru modificarea celor două cuvinte, iar rectificarea ar fi lovită de nulitate. Preocupările fostului ministru - sau mai degrabă ale grupărilor de magistrați activiști pe care le-a susținut și în timpul mandatului - nu sunt unele de tehnică legislativă decât în aparență, pentru că din comunicatul de presă redactat de acesta reies și alte intenții de modificare a legii.

Dacă nu vin „ai noștri”, mai bine să fie totul blocat

Deși recunoaște că redactarea inițială supusă rectificării era o anomalie, Stelian Ion afirmă că era de preferat să se schimbe întregul articol, ca să țină blocate recrutările la Inspecția Judiciară și, implicit, să depopuleze instituția pe măsura expirării mandatelor actuale.

„Pentru a corecta aceste anomalii din lege este nevoie de modificarea legii, cu parcurgerea tuturor procedurilor legislative. Nu avem de a face cu o virgulă pusă aiurea, o literă lipsă, un dezacord gramatical sau o trimitere către un text inexistent. Să înlocuiești într-o lege sintagma “media aritmetică a notelor” cu sintagma “suma punctajelor” este o operațiune vădit ilegală și neconstituțională. De ce să nu fie menținută regula mediei aritmetice și schimbată legea în altă parte, anume la punctajul minim pentru validarea rezultatelor. Anomalia putea fi rezolvată în mai multe feluri, iar asta o putea face doar Parlamentul, nicidecum niște funcționari”, afirmă fostul ministru.

În ciuda parcurgerii procedurilor legale în vederea rectificării, inclusiv avizul din partea Consiliului Legislativ, Stelian Ion pune totul pe seama unor mecanisme obscure, care ar dori să ascundă „rușinea” de a fi legiferat eronat în prima fază.

În final, fostul ministru recunoaște practic „durerea” cercurilor de interese din magistratură, care s-au chinuit fără succes, timp de ani de zile, să pună mâna pe Inspecția Judiciară.

„Iar la capătul firului ce vedem? Încercarea de a organiza niște concursuri la Inspecția Judiciară, adică la instituția care în ultimii ani a făcut ravagii în magistratură prin hărțuirea unor magistrați cu coloană vertebrală și prin protejarea magistraților care au servit umil Sistemul”, scrie Stelian Ion, recunoscând astfel printre rânduri că miza este chiar blocarea unei instituții pe care „activiștii” din justiție nu o pot controla.

Comunicatul integral al lui Stelian Ion, mai jos:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.