Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, mesaj de Ziua Independenţei Ucrainei: 'Admirăm curajul ucrainenilor- luptători pentru libertate, independenţă şi democraţie'

Președinția Republicii Moldova
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exprimat admiraţia pentru curajul ucrainenilor care luptă pentru libertatea şi independenţa ţării lor într-un mesaj transmis ucrainenilor cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei, marcată la 24 august, care a coincis de această dată cu şase luni de la declanşarea invaziei ruse, potrivit Deschide.md.

'De Ziua Independenţei Ucrainei, admirăm curajul şi temeritatea cetăţenilor ucraineni - apărători ai caselor lor şi luptători pentru libertate, independenţă şi democraţie. Sunteţi o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare. Vă stăm alături şi vă dorim pace şi prosperitate', le-a transmis Maia Sandu ucrainenilor prin intermediul unei postări pe Twitter.

La 24 august, poporul ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională - Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, ce a stat la baza formării actualului stat ucrainean.

Un an mai târziu, în 1992, Republica Moldova şi Ucraina au semnat Protocolul cu privire la stabilirea relaţiilor diplomatice, document ce a intrat în vigoare în acelaşi an. Tot în 1992 a fost semnat Tratatul de bună vecinătate, prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Ucraina, care pune bazele cooperării dintre cele două state independente.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina, sub pretextul apărării comunităţii vorbitoare de limbă rusă din Donbas (est), primul act de agresiune de acest tip în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Republica Moldova a sprijinit de la început Ucraina şi a condamnat agresiunea rusă. De asemenea, a fost una dintre ţările care a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor, aproximativ 80.000 din februarie.

Ea însăşi a fost direct afectată de episoade de instabilitate şi ameninţări în materie de securitate în lunile aprilie şi mai în regiunea separatistă prorusă Transnistria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.