Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, primul președinte moldovean primit la Paris în ultimii 24 de ani: Emmanuel Macron a îndemnat-o să facă 'reforme curajoase'

Benoit Tessier / REUTERS
emmanuel macron maia sandu

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat joi sprijinul pentru noua preşedintă pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, aleasă în noiembrie în faţa fostului şef pro-rus al statului, Igor Dodon, îndemnând-o să facă "reforme curajoase" pentru a întări statul de drept în fosta republică sovietică, relatează AFP.

Primind-o pe Maia Sandu pentru un dejun la Palatul Elysee, Macron a reafirmat "sprijinul de neclintit al Franţei pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Prima reacție adversă a unei persoane vaccinate anti-Covid, în România! I-a paralizat temporar fața .

El şi-a oferit de asemenea sprijinul pentru rezolvarea conflictului din regiunea separatistă Transnistria.

Maia Sandu este primul preşedinte al Republicii Moldova în vizită la Palatul Elysee în ultimii 24 de ani.

În vârstă de 48 de ani, ea a fost aleasă la 15 noiembrie, cu 57,75% din voturi, în faţa preşedintelui în exerciţiu, pro-rusul Igor Dodon, reaminteşte AFP.

"Alegerea dumneavoastră este un mesaj de speranţă formidabil", a spus Macron, afirmând despre Maia Sandu că este "o personalitate curajoasă care se luptă de mulţi ani pentru statul de drept şi împotriva corupţiei".

Citește și: Codrin Ștefănescu vrea susținere totală pentru Liviu Dragnea: Este foarte important pentru el să-i scrieți!

"Îmi doresc ca Franţa şi UE să vă poată însoţi cu tărie şi pe termen lung", a adăugat el, precizând că Parisul va sprijini proiectul recondiţionării unei linii de cale ferate "esenţiale" între Chişinău şi UE.

Parcursul european "este calea cea mai scurtă către democraţie şi prosperitate", a afirmat Maia Sandu, exprimându-şi dorinţa de a consolida Acordul de Asociere cu UE încheiat în 2014.

"Acordul de Asociere ne permite să aducem valorile şi standardele europene la noi acasă pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor", a mai declarat ea, conform unei transcrieri a discursului publicat pe site-ul preşedinţiei Republicii Moldova.

Considerată una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova oscilează de la un scrutin la altul între susţinătorii apropierii de Moscova şi cei care sprijină integrarea europeană, în special prin legăturile sale cu România vecină, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.