Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, reacție după acuzațiile lui Igor Dodon: 'El reprezintă frica, noi suntem speranţa. Dodon reprezintă trecutul'

jurnal.md
Maia Sandu

Igor Dodon a arătat în direct cine a creat toate ştirile false în Republica Moldova în ultimii patru ani şi cine este principalul vinovat de instigare la ură în ţara noastră, a declarat candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, într-o reacţie la acuzaţiile formulate la adresa ei de contracandidatul său marţi într-o conferinţă de presă, relatează publicaţia Ziarul de gardă din Chişinău, potrivit AGERPRES.

"Dodon a luat glodul (noroiul) în mâinile proprii şi l-a aruncat în toţi cetăţenii. Atâta greaţă şi ură faţă de propriul popor poate avea doar un om slab, fricos", consideră Maia Sandu, care spre deosebire de precedentele alegeri prezidenţiale din 2016 l-a depăşit pe Igor Dodon în primul tur de scrutin.

"El reprezintă frica, noi suntem speranţa. Dodon reprezintă trecutul. Oameni buni, pe 15 noiembrie avem de ales - trecutul sau viitorul!?", a afirmat lidera PAS, care se va confrunta în acea zi cu Igor Dodon în al doilea tur de scrutin.

În conferinţa sa de presă de marţi, preşedintele moldovean aflat la sfârşit de mandat Igor Dodon, care candidează ca independent pentru a fi reales, sprijinit de Partidul Socialist (prorus, de stânga), i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni să nu-l schimbe din funcţie. "Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard', s-a adresat Dodon alegătorilor, lansând o serie de atacuri la adresa Maiei Sandu.

Jurnaliştii de la portalul Agora.md au analizat multe dintre acuzaţiile formulate de Dondon împotriva oponentei sale şi le-au demontat ca fiind nefondate.

De exemplu, Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că a închis şcoli în peste 180 de sate, afirmaţie utilizată şi în campania din 2016. "Faceţi comparaţie, noi am transferat 300 de milioane de lei din buget pentru a acoperi deficitul pentru şcolile mici din sate, care trebuiau să fie închise conform formulei introduse de Maia Sandu în 2014-2015", a spus el.

Potrivit Agora.md, fiind ministru al educaţiei din 2013 până în 2015, Maia Sandu s-a remarcat prin optimizarea numărului de şcoli în care învăţau mai puţini copii, acţiuni care au fost criticate de mai mulţi politicieni. Reforma structurală din învăţământ a fost demarată încă în 2011, cu doi ani înainte de venirea Maiei Sandu la Ministerul Educaţiei. Procesul a fost criticat de Partidul Comunist şi Partidul Socialist care, de altfel, au şi depus o moţiune de cenzură la adresa Maiei Sandu în 2013.

Pentru comparaţie, conform e-democracy, în perioada 2007-2012 au fost închise 94 de şcoli din cauza depopulării.

Citește și: LIVE TEXT - AMERICA ALEGE. Donald Trump devine favorit după o revenire de senzaţie

Referitor la vârsta de pensionare, despre care Dodon a spus că a fost majorată de guvernele din care Maia Sandu a făcut parte, Agora.md reaminteşte că "reforma pensiilor a fost propusa de guvernul condus de Pavel Filip, din componenţa căruia Maia Sandu nu a făcut parte niciodată". Chiar dacă indexarea pensiilor de două ori pe an a fost votată, după venirea socialiştilor la guvernare vârsta de pensionare nu s-a schimbat, indică jurnaliştii moldoveni.

Agora.md demontează şi acuzaţia lui Igor Dodon că Maia Sandu ar intenţiona să distrugă producătorii locali în favoarea "concernurilor economice străine". Proiectul de lege care prevedea ca produsele autohtone să ocupe cel puţin 50% din rafturile magazinelor fusese elaborat la sfârşitul anului 2017 de guvernul premierului Pavel Filip (democrat).

Guvernul Maiei Sandu într-adevăr a retras proiectul respectiv de lege în luna noiembrie 2019 din cauza mai multor lacune cu scopul operării unor modificări. Deputatul Igor Munteanu, ex-preşedintele Comisiei pentru economie din partea Platformei DA, a explicat că guvernul precedent "nu a ştiut cum să cuprindă necuprinsul", potrivit Agora.md, care citează în acest sens o investigaţie a publicaţiei economice Newsmaker.

Potrivit Agora.md, Maia Sandu nu a numit niciodată Rusia "stat duşman sau agresor", aşa cum pretinde Dodon. "Relaţiile cu Rusia le putem îmbunătăţi, dacă vom găsi un limbaj comun", afirmase ea în campania din 2016.

Referitor la "distrugerea raioanelor", jurnaliştii de la portalul citat subliniază că Maia Sandu nu a avut nicio tangenţă cu reforma teritorial-administrativă din anii '90, care prevedea transformarea raioanelor în judeţe. Această reformă a fost abolită în 2003, la doi ani după venirea comuniştilor la putere. În 1999, când s-a făcut reforma, Maia Sandu activa în calitate de economistă în cadrul Oficiului Băncii Mondiale din Republica Moldova.

În ceea ce priveşte unirea cu România, Maia Sandu s-a exprimat clar încă în campania din 2016: "Ce simt eu faţă de România este treaba mea, este sentimentul meu. Eu ştiu că cetăţenii Republicii Moldova nu îşi doresc astăzi unirea şi voi face ceea ce vor spune cetăţenii Republicii Moldova", notează Agora.md.

În fine, Maia Sandu nu a participat niciodată la vreun marş al comunităţii LGBT, aşa cum susţine Dodon, notează Agora. md, explicând că, mai multe site-uri afiliate socialiştilor au folosit o fotografie a Maiei Sandu de la Marşul Solidarităţii pentru drepturile femeilor, organizat pe 8 martie 2018, atribuind în mod tendenţios minorităţilor sexuale marşul respectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.