Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malta are un nou premier: Un avocat de 42 de ani, fiul fostului președinte

Robert Abela

Robert Abela, un avocat de afaceri de 42 de ani care era considerat un outsider, a fost ales duminică şef al Partidului Laburist din Malta, devenind automat prim-ministru după prăbuşirea controversatului Joseph Muscat, notează AFP.

Abela, fiul fostului preşedinte George Abela, este considerat un continuator al politicilor predecesorului său, informează agerpres.ro.

Citește și: Olguța Vasilescu profețește dezastrul pentru români: Nu doar că nu mai vor să facă majorările de pensii și salarii, dar vor sa taie

Muscat a fost nevoit să accepte părăsirea prematură a postului său, pentru că a fost acuzat de amestec în ancheta asupra asasinării jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia.

Majoritatea celor 17.500 de aderenţi ai laburiştilor, care şi-au ales liderul pentru prima dată direct, l-au preferat pe Abela şi promisiunea de a continua "cu reţetele câştigătoare" ale lui Muscat, chirurgului Chris Fearne, 52 de ani, vicepremier în exerciţiu care prevedea mai reforme.

Citește și: Traian Băsescu dă semnalul serii: Atrag atenția

Robert Abela, militant din totdeauna al Partidului Laburist, a ajuns deputat cu ocazia ultimelor alegeri parlamentare, din 2017, convocate anticipat de premierul Muscat şi câştigate cu uşurinţă de partidul său, în pofida unui val de scandaluri în rândul anturajului său.

Avocatul Abela va avea un mandat numai doi ani şi jumătate, până în septembrie 2022.

Citește și: Ludovic Orban a reacționat în forță, după ce s-a spus că președintele Klaus Iohannis i-ar fi dat ordin

Joseph Muscat a fost constrâns să-şi anunţe plecarea la 1 decembrie, după manifestaţii ale mişcării civice şi familiei lui Daphne Caruana care l-au acuzat printre altele că a acoperit mai mulţi colaboratori săi apropiaţi, printre care şeful său de cabinet şi prieten din copilărie Keith Schembri.

Omul de afaceri Yorgen Fenech, despre care un martor a declarat în faţa judecătorilor că este cel care a dat ordinul de ucidere a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, a fost arestat la 20 noiembrie.

Citește și: Nebunie în Ministerul de Interne! E bătaie

Schembri a fost nevoit să demisioneze din funcţie după ce a fost chestionat în legătură cu crima din octombrie 2017, dar nu a fost formulată nicio acuzaţie pe numele său. Întrebat de avocatul Marion Camilleri dacă l-a contactat pe Fenech, Keith Schembri a recunoscut că erau prieteni.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat.

Citește și: Olguța Vasilescu profețește dezastrul pentru români: Nu doar că nu mai vor să facă majorările de pensii și salarii, dar vor sa taie .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.