Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Man Booker Prize va avea o ediţie specială, pentru a marca 50 de ani de la înfiinţare

stories.flipkart.com
man booker prize

Man Booker Prize va avea o ediţie specială, organizată pentru a marca 50 de ani de la înfiinţare, în cadrul căreia va fi premiată cea mai bună carte din ultima jumătate de secol, scrie NEWS.RO, citând BBC.

Citeşte şi: Germania dă o lovitură GREA României: Decizia devastatoare a ministrului de Finanţe bavarez

În competiţie vor intra, astfel, cele 51 de cărţi premiate cu Man Booker până în prezent, premiul fiind înfiinţat în anul 1969.

Cinci juraţi vor avea de analizat lucrările din câte un deceniu şi vor desemna cea mai bună carte a acelei perioade. Apoi, publicul va decide cartea câştigătoare a premiului Golden Man Booker, dintr-o listă scurtă care va include cinci titluri.

Juraţii sunt scriitorul şi editorul Robert McCrum, care se va ocupa de anii 1970, poeta Lemn Sissay, căreia îi vor reveni anii 1980, romanciera Kamila Shamsie, care va analiza perioada anilor 1990, autorul şi prezentatorul de radio Simon Mayo, pentru anii 2000, şi poeta Hollie McNish, pentru perioada de după 2010. Fiecare îşi va prezenta selecţia celorlalţi juraţi.

Lista scurtă „Golden Five” va fi anunţată la Hay Festival, pe 26 mai, la doar câteva zile după ce va fi anunţat, pe 22 mai, câştigătorul ediţiei obişnuite Man Booker Prize.

Cele cinci cărţi vor putea fi votate de public timp de o lună, iar câştigătoarea va fi anunţată pe 8 iulie, la Man Booker 50 Festival.

În 2008, Booker a organizat o competiţie similară pentru aniversarea de 40 de ani. Atunci publicul a votat pentru „Midnight's Children”, de Salman Rushdie, carte care a fost premiată iniţial în anul 1981.

Scriitorul George Saunders a câştigat Man Booker pe 2017, pentru primul său roman, „Lincoln in the Bardo”, şi a devenit al doilea american care a primit premiul în valoare de 50.000 de lire sterline.

Premiul Man Booker, cunoscut şi ca Booker Prize, este un premiu literar ce se acordă în fiecare an celei mai bune opere scrise în limba engleză de un romancier din ţările membre ale Commonwealth-ului şi Republica Irlanda.

Premiul Booker, înfiinţat în 1968, este unul dintre cele mai prestigioase trofee literare din lume. Câştigătorul are asigurată notorietatea pe plan internaţional, iar cărţile sale beneficiază, după obţinerea acestui premiu, de vânzări spectaculoase.

În istoria sa de 48 de ani, acest premiu literar a revenit unor scriitori celebri, precum Salman Rushdie, Hilary Mantel şi Margaret Atwood.

În urmă cu trei ani, organizatorii au decis o modificare a regulamentului, pentru ca Man Booker Prize să poată fi atribuit oricărui roman scris în limba engleză şi publicat în Marea Britanie, indiferent de naţionalitatea autorului. Înainte de această modificare, premiul Man Booker putea fi acordat doar scriitorilor din Commonwealth.

Citeşte şi: Forumul Judecătorilor trage SEMNALUL DE ALARMĂ pe legile justiţiei: 'Efectele pot fi DEZASTRUOASE pentru magistratura din România...'

Scriitorul care câştigă Man Booker Prize este recompensat cu un cec de 50.000 de lire sterline (56.178 euro), în timp ce toţi cei şase finalişti primesc 2.500 de lire sterline (2.808 euro).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.