Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mănăstirea Putna și-a serbat cel de al doilea mare ctitor, Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul

putna

Mănăstirea Putna și-a serbat sâmbătă cel de al doilea mare ctitor, pe Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul, ale cărui sfinte moaște sunt păstrate în paraclisul sfântului locaș.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de alți 32 de clerici, printre care s-au numărat și clerici din nordul Bucovinei – Ucraina, potrivit basilica.ro.

„Sfântul Iacob Putneanul a devenit păstor de suflete, și-a pus sufletul pentru oile turmei sale de credincioși pentru că și-a pus sufletul în mâna lui Dumnezeu. Ce minunat ar fi ca un director să-și pomenească angajații, să-și pună sufletul pentru ei prin rugăciune; ce minunat ar fi ca un tată să-și pomenească membrii familiei, ca un bunic să îi pomenească pe toți copiii și nepoții săi!”, a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în omilia sa.

„Sfântul Iacob s-a îngrijit de copii, de elevi, să aibă parte de învățătură bună. I-a îndemnat pe părinți să îi dea pe copiii la școală. El a tipărit primul abecedar din Moldova, Bucvarul, în 1755. Le spune părinților: «Din creșterea copiilor ca dintr-o rădăcină și bună și rea toată viața curge.»”, a spus după slujbă Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

„Tot Sfântul Iacob a înființat prima școală de la sat din Moldova, la Putna, în 1759. În actul de înființare a școlii, domnul țării scrie: «Arată Sfinția Sa, mitropolitul, că la Mănăstirea Putnei este trebuință ca să se afle o școală, căci fiind loc depărtat, nu pot copiii a ajunge pe la celelalte școli, mai ales că se află acolo un dascăl care de câțiva ani învață cu mare folos ucenicilor»”, a adăugat arhimandritul.

La Privegherea de vineri seara și la Sfânta Liturghie au participat și preoții din Cercul Pastoral „Sfântul Iacob Putneanul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.