Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţie antiguvernamentală la Chişinău la apelul Mişcării de Rezistenţă ACUM

protest chisinau

Opoziţia pro-europeană şi societatea civilă de la Chişinău au organizat duminică un amplu protest împotriva actualei guvernări, mii de oameni răspunzând la apelul Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM, creată după anularea alegerilor din capitala Republicii Moldova, relatează presa de peste Prut, potrivit Agerpres.

Membrii ACUM şi simpatizanţii lor au scandat, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, 'Diaspora e cu noi', 'Vrem ţara înapoi', 'Plahotniuc la puşcarie', 'Jos mafia', 'Noi nu cedăm'. 

Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), unde era anunţat protestul, a fost ocupată mai întâi de o contramanifestaţie organizată de primarul din Orhei, Ilan Şor, condamnat în prima instanţa pentru participarea la 'furtul miliardului'. 

Încă de dimineaţă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost instalate corturi şi au fost improvizate câteva grătare. Contramanifestaţia a fost asumată de activista Maia Laguta, dar Partidul Şor a recunoscut într-o declaraţie pentru Radio Chişinău că este organizator ale acestei acţiuni.

Citește și: Economia Iranului se prăbușește, pe fondul sancțiunilor americane. Moneda a pierdut jumătate din valoare. Parlamentul a demis miniștrii Finanțelor și Economiei

Iniţial, cele două manifestaţii erau divizate de câteva rânduri de carabinieri, însă ulterior susţinătorii Mişcării de Rezistenţă Naţională, reprezentată de PAS, Platforma DA şi PLDM, s-au deplasat în preajma monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei. 

În discursul său, liderul PAS, Maia Sandu, a îndemnat cetăţenii să protesteze paşnic. 'Aceşti oameni încearcă să oprească tentativele de a demasca fără delegile lui Ilan Şor. Noi susţinem democraţia şi nu am venit pentru violenţe. Nu vom deveni violenţi şi nu ne vom agresa reciproc', a afirmat Maia Sandu. 

'Cineva vrea ca societatea să fie dezbinată. Am anunţat un protest civic, paşnic şi civilizat. Nu vrem vărsare de sânge. Aceşti oameni vor ca mitingul de astăzi să degenereze în acţiuni violente. Acesta nu este scopul nostru, scopul nostru este să ne luăm ţara înapoi. Vă îndemn să improvizăm o scenă în faţa monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi să continuăm protestul în mod paşnic', a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Citește și: Coreea de Nord va organiza, în 2019, prima competiţie internaţională de după începutul detensionării relaţiilor diplomatice

După un marş pe străzile capitalei la mai multe instituţii ale statului, protestul 'ACUM' a revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, liderii săi anunţând că intenţionează să rămână în această noapte, dar şi mâine în PMAN, informează portalul deschide.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.