Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestaţie cu 'mii' de persoane într-o colonie ilegală din Cisiordania ocupată care urmează să fie demolată

www.reuters.com
scandal Cisiordania

"Mii" de persoane au participat luni la o manifestaţie într-o colonie ilegală din Cisiordania ocupată care urmează să fie demolată marţi, au informat organizatorii, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Curtea Supremă a Israelului a decis în februarie demolarea înainte de 15 iunie a mai multor locuinţe din colonia ilegală Netiv Haavot, construită la sud de Bethleem în parte pe terenuri private palestiniene. 

Coloniile înfiinţate fără autorizaţie sunt ilegale atât din punctul de vedere al dreptului internaţional, cât şi al dreptului israelian. 

Cei aproximativ 50 de colonişti care trăiesc acolo se aşteaptă să fie expulzaţi marţi, la 17 ani de la înfiinţarea acestei implantaţii interzise. 

"Vom pleca trişti, dar cu capul sus şi privirea îndreptată spre colonia permanentă Netiv Haavot" a cărei construcţie a fost anunţată de guvern, a afirmat în cursul protestului Hananel Dorni, directorul Consiliului Yesha, principala organizaţie a coloniştilor din Cisiordania. 

Guvernul lui Benjamin Netanyahu, care numără mai mulţi colonişti printre membrii săi, a aprobat un plan care permite construirea a 350 de locuinţe la Netiv Haavot, fără a fi obligat să îl prezinte Curţii Supreme.

Citește și: Redefinirea politicii de azil a Germaniei provoacă tensiuni în coaliție

Executivul a decis să aloce 60 de milioane de shekeli (14 milioane de euro) pentru coloniştii ale căror locuinţe vor fi demolate şi persoanele care îi găzduiesc temporar. 

"Nu vom tăcea până când colonia permanentă nu va fi construită, şi va fi construită", a avertizat Dorni. 

"După 17 ani de jaf şi manipulare, marţi li se va face dreptate" proprietarilor palestinieni ai acestor pământuri, şi-a exprimat satisfacţia ONG-ul israelian Pacea acum care se opune ocupării teritoriilor palestiniene. 

Colonizarea israeliană a teritoriilor palestiniene, ilegală din punctul de vedere al dreptului internaţional, este considerată de o mare parte a comunităţii internaţionale ca un obstacol în calea păcii dintre israelieni şi palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.