Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manual de capturare al PSD. Lecția lui Tudose și riposta lui Dragnea

tudose dragnea

Simple  divergențe de opinie sau  semnale ale redesenării raporturilor de putere din PSD?  Pe fondul acutizării problemelor  în justiție pentru  Liviu Dragnea,  premierul Mihai Tudose  își însușește, pe zi  ce trece, un comportament de lider.  Ambele tabere se  află acum într-un proces  continuu de  întărire a propriilor sfere de influență și de pregătire pentru  conflictul care va urma, cel mai probabil prin reglarea conturilor în  cadrul unui Congres de partid care ar putea avea loc în primăvara noului an.  Până atunci  Dragnea și cu Tudose își testează capacitatea de reacție pe legile din Parlament. Totuși, deja  sunt  semne clare că, în noul an, o parte  din  liderii social-democrați cu influență vor schimba o tabără cu alta.

CIteşte şi: Dezvăluiri uriașe din anchetă: Cine ar fi PLANTAT microfonul în casa ministrului de Interne! Ce s-a aflat despre microfon (surse)

Tudose a  profitat  de dezbaterea  proiectului de  buget  pe  anul viitor pentru a arăta, oricui are urechi să audă și ochi să vadă din propriul partid, că la el este  cuțitul și furculița împărțirii noului buget  către teritoriu și nu  neapărat în biroul lui Liviu Dragnea, ca până acum. Potrivit unor surse din conducerea PSD,   Tudose a  știut cum să împartă bugetul  pentru resursele dorite de unii colegi de partid cu influență printre filiale, astfel încât să-și asigure o bază de pornire pentru obținerea susținerii acestora în contextul evenimentelor politice care vor urma.

A urmat apoi scrâșnetul de măsele  la adresa Casei Regale care acum riscă să nu mai poate rămâne în Palatul Elisabeta  mai mult de 60 de zile. Mai precis, Tudose a spus că nu vede de ce e nevoie ca respectivul imobil să fie dat în folosință Casei Regale pentru 49 de ani de acum înainte, câtă vreme ce a mai rămas din monarhia română are și alte palate precum Peleș sau Săvârșin.

Citește și: A ieșit la iveală! Unde a locuit Principele Nicolae după funeraliile Regelui Mihai - Și ACUM tot AICI stă

Tudose și-a arogat postura  publică de republican convins, iar Guvernul a dat deja aviz negativ pe legea privind statutul special al Casei Regale.  Și asta  deși printre inițiatorii proiectului se regăsește  Liviu Dragnea.

Sau poate  tocmai din această  cauză, susțin surse din conducerea PSD,  în cercurile cărora  s-a  înfiripat deja ideea că Dragnea este  pe punctul de a scăpa hățurile partidului, iar  Tudose  se pregătește să le preia în momentul când se va și produce.

Subminarea proiectelor lui Dragnea de către premier nu mai provoacă însă de multă vreme  consternare în PSD.  Dimpotrivă, la rampă  au început să iasă lideri cu influență, care prin  poziționările lor vor să  transmită un semnal clar : acela că nimeni nu poate  deveni viitorul președinte al PSD fără contribuția  și ajutorul lor. În  această cheie poate  fi citită și reacția dură a  președintelui executiv, Nicolae Bădălău la anunțul premierului că nu va  acorda beneficii financiare pentru urmașii Regelui.

Bădălău este cunoscut pentru relațiile sale înghețate cu Dragnea, dar și pentru ambițiile sale de a fi cel care decide soarta viitoarei conduceri, dacă nu va putea  prelua președinția PSD pentru sine.

"Tudose nu este șeful PSD, dar ar putea fi dacă va ține cont de  cei care au  influență printre liderii de filiale. Bădălău nu face decât să-i reamintească asta în cazul în care va forța organizarea de alegeri interne pentru președinția partidului. Fără asentimentul  liderilor din teritoriu nimeni nu poate face niciun pas în direcția unui nou Congres", susțin sursele  citate.

Citeşte şi: ŞOC în familia lui Gigi Becali: Finul miliardarului, 'ţepuit' cu o sumă imensă

Iar Bădălău nu este nici primul, nici singurul pesedist dispus  să schimbe tabăra în funcție de  direcția pe  care o va lua  vântul Puterii și care nu mai crede că steaua lui Dragnea va mai străluci mult deasupra partidului.  Anunțul Ministerul Dezvoltării Regionale că s-a  constituit parte civilă  pentru recuperarea  prejudiciului  comis în dosarul Belina de TelDrum, a provocat  fiori în rândurile social-democrate.  Ministerul este patronat de  liderul de Olt,  Paul Stănescu, el însuși cu probleme grave  în justiție și considerat, până mai ieri, una  din piesele cheie ale eșafodajului pe care se sprijină  autoritatea lui Dragnea în partid și în Guvern.

De cealaltă parte, Dragnea nu a uitat lecțiile trecutului și pare a  fi învâțat ceva  din greșelile lui Victor Ponta. Liderul PSD are  neveoie ca de aer de  control asupra acțiunilor guvernamentale, dar acest control este departe  să se materializeze în  forma dorită. Drept urmare, șeful PSD s-a apucat de întărit atribuțiile Parlamentului,  acolo unde autoritatea sa este mult mai bine  consolidată. Mai mult, Dragnea a  găsit și soluția prin care să poată bloca orice acțiune sau măsură a  Guvernului Tudose, dacă acestea nu concordă cu propriile  interese și obiective

Astăzi, de plenul Camerei Deputaților tocmai ce a trecut  un proiect de lege prin care Monitorul Oficial se reîntoarce în subordinea  acestei camere legislative. Monitorul Oficial s-a aflat în subordinea Camerei Deputaţilor până în iunie 2012, când Guvernul Ponta a decis preluarea instituției prin ordonanță de urgență pentru a  o scoate de sub Parlamentul controlat pe atunci de către PDL și a o pune la dispoziția SGG. Aceasă măsură i-a oferit lui Ponta controlul total asupra  momentului în care o lege  sau o oug putea să intre sau nu în vigoare.

Dar Victor Ponta nu a știut să  se folosească de această atribuție mai târziu când nu mai era  nici premier, nici lider de partid. Incidentul Grindeanu este  elocvent în acest sens.  Atunci, Mihai Busoioc a refuzat  să-și trimită propria demitere  din funcția de secretar general a Guvernului spre publicare  în Monitorul Oficial. Cu cteva luni în urmă , controlul MO  era folosit de  fostul premier Sorin Grindeanu pentru anularea  OUG 13, blocând atunci avansul  Puterii pe legile justiției.

Acum însă, Dragnea nu vrea  să existe niciun impediment în intrarea în vigoare a  noilor legi ale justiției, așa cum au fost ele  modificate în comisia parlamentară specială și adoptate în plenurile celor două camere.  Mai mult, scoaterea de sub  controlul  lui Tudose a Monitorului Oficial,  previne orice blocare sau tergiversare a publicării vreunui proiect de lege controversat, cum ar fi modificările ce  vor  fi aduse pe viitor codului Penal și celui de procedură penală.

Tudose nu va  putea nici măcar să le blocheze sau să le anuleze print-o ordonanță de urgență, cât  timp cheile publicării  în MO se vor afla în mâinile lui Dragnea  și Tăriceanu, ca  șefi ai Parlamentului. Totodată,  legislativul va  putea  pune pe așteptare orice  măsură a Guvernului, garantată Tudose, care ar putea să nu fie pe placul liderului de partid. Așa cum Tudose a refuzat în trecut să promoveze prin Guvern o serie de inițiative legislative ale PSD, precum cele pe justiție, tot așa de acum înainte Dragnea a căpătat instrumentul legal de a se pune de-a curmeșizul oricărei decizii din care ar putea  avea de câștigat adersarii săi politici.

Toate aceste pregătiri și repoziționări de o parte  și de alta nu fac decât să confirme  scenariul unui conflict în care buba  din PSD se va sparge la începutul anului viitor. Cine va  avea cele mai multe arme și  oameni care să le folosească va  domina câmpul de bătălie din acest partid, fie cu un Tudose în postura de nou Grindeanu, fie cu un Dragnea neutralizat de proprii săi coleg de partid, înainte ca propriile dosare penale să facă asta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.