Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu a demis-o pe consilierul de stat Mădălina Turza

Madalina Turza

Premierul Marcel Ciolacu a eliberat-o din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului pe Mădălina Turza, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.

„Decizie privind eliberarea doamnei Maria Mădălina Turza din funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, arată hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

Deși avea atribuții clar pe linia problemelor persoanelor cu dizabilități, ea s-a remarcat în cadrul Guvernului doar printr-o postare pe Facebook în care spune de colegii ei din administrația că sunt agramați.

Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria fostului premier Nicolae Ciucă, a postat pe pagina de socializare o analiză „tăioasă”, dar foarte reală a situației angajaților în sectorul public. Analiza Mădălinei Turza are o mare calitate: spune adevărul în față. Iar, primul pas pentru a schimba ceva este chiar asumarea adevărurilor incomode, notează RFI.

Mai întâi de toate, doamna Turza arată că salariile celor mai mulți bugetari nu sunt mari sau chiar sunt mici în comparație cu cele din funcții similare din alte state europene. Aici, este nevoie de o precizare: într-adevăr, salariile funcționarilor din România sunt mai mici decât ale celor din Germania sau Franța, dar talia economiei românești și performanțele acesteia sunt diferite de primele cinci economii ale Uniunii Europene. Și în pofida percepției publice, prețurile în România, o spun statisticile, sunt mai mici decât în multe alte state membre.

Mădălina Turza are dreptate când scrie că problema este „căpușarea” sistemului public cu oameni care nu au ce să caute în funcții se specialiști. Doamna Turza merge mai departe și explică situația din sectorul bugetar: „sunt oameni care abia articulează limba română și o „torturează” în scris, incapabili să genereze o idee sau o inițiativă, oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16:00 rup ușile instituției lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu, în noapte, mecanismele greoaie ale unor instituții care abia mai respiră”.

Cu alte cuvinte, există un corp de profesioniști care muncesc din greu și o masă destul de mare care „căpușează” sectorul public făcându-se că lucrează. Această diferențiere ne-ar putea face să sperăm că o parte din cei ineficienți pot fi puși pe liber.

Doar că Mădălina Turza arată că acest lucru este imposibil. Un conducător de instituție publică nu poate scăpa de categoria amorfă de angajați bugetari din cauza Codului Administrativ. Legislația îi face „inamovibili” pe angajații la stat. Un conducător de instituție mai bine se „sinucide” decât să poată concedia un angajat în sectorul public, spune Mădălina Turza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.