Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu nu cedează: 'Prețul alimentelor de bază să fie plafonat până în primăvară!'/ VIDEO

national.ro
preturi-supermarket-cumparaturi

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, în debutul ședinței de Guvern, că va negocia cu marile lanțuri alimentare pentru prelungirea plafonării prețurilor la alimentele de bază.

  • „Săptămâna viitoare vreau să discut și cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine alimentare pentru a stabili cum continuăm mecanismul de plafoare a prețurilor la produsele de bază. Pentru pensionari și nu numai, este vital să găsim calea pentru a prelungi această schemă până în primăvara următoare”, a declarat premierul.

Patronatele din industria alimentară se opun măsurii și consideră prelungirea plafonării ca fiind „catastrofală” nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final, susţine preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

O serie de discuții preliminare au avut loc deja la Ministerul Agriculturii. Retailerii au venit cu o nouă variantă de lucru, respectiv introducerea unui mecanism prin care să se intervină punctual la unele produse care înregistrează fluctuaţii mari de preţ.

Plafonarea expiră la 1 februarie

Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă, în total fiind 21. Astfel, lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez - bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.

Termenul limită privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază este 31 ianuarie 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.