Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea afacere gândită de Rusia: tertipul pregătit de Putin pentru a 'fenta' UE / Legătura cu România

reuters.com
rusia-petrol

Marea afacere gândită de Rusia: tertipul pregătit de Putin pentru a 'fenta' UE

Producătorul privat de petrol rus Lukoil va împrumuta companiei petroliere de stat azere Socar cu 1,5 miliarde de dolari, ca parte a unui acord mai amplu care va permite rafinăriei turceşti STAR, cu o capacitate de 200.000 de barili pe zi, a Socar să proceseze din nou ţiţeiul rusesc, au declarat joi trei surse din industrie familiare cu afacerea, transmite Reuters, relatează News.ro.

Acordul va oferi Lukoil un alt client în imediata apropiere a porturilor ruseşti, după ce majoritatea rafinăriilor europene au încetat să mai importe ţiţei pentru a se conforma sancţiunilor Uniunii Europene impuse după ce Moscova a lansat ceea ce ea numeşte ”o operaţie militară specială” în Ucraina, în 2022. Turcia nu a impus sancţiuni Rusiei şi continuă să importe petrol şi gaze ruseşti.

Rafinăria STAR, totuşi, a fost nevoită să reducă importurile de ţiţei ruseşti în această vară, din cauza complicaţiilor generate de restricţiile financiare internaţionale privind afacerile cu Moscova.

Rafinăria a scăzut importurile de petrol Urals la începutul acestui an, înainte de a suspenda complet achiziţiile în august-septembrie, înlocuindu-l cu petrolul KEBCO din Kazahstan, care este de o calitate similară şi încă încărcat din porturile ruseşti, potrivit datelor LSEG Eikon.

STAR a achiziţionat în medie 100.000 de barili pe zi (bpd) de petrol Urals în 2022, dar sub 50.000 de barili pe zi în acest an, arată datele LSEG.

Lukoil va începe să livreze petrol Urals către STAR din octombrie şi este aşteptată să furnizeze aproximativ 100.000 bpd, echivalentul a jumătate din capacitatea fabricii, au spus sursele.

Trei tancuri petroliere provenite de la Lukoil - Azure Celeste, Ocean Faye şi Sea Fidelity - se îndreaptă spre Turcia din Primorsk, după ce fiecare a încărcat 100.000 de tone de Urali la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, arată datele LSEG.

Tancurile petroliere sunt primele transporturi efectuate în cadrul noului acord de aprovizionare, a spus una dintre surse.

De asemenea, Lukoil va oferi Socar un împrumut de 1,5 miliarde de dolari, au spus sursele.

Socar a împrumutat foarte mult pentru a construi STAR în ultimul deceniu. Nici Lukoil, nici Socar, nici STAR nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Sursele nu ştiau durata tranzacţiei de furnizare şi nici termenii împrumutului.

Contextul mai larg

Lukoil a fost supusă unor sancţiuni americane asupra sectorului energetic rus din 2014, dar a evitat măsurile mai dure impuse colegilor săi încă din 2022.

Braţul comercial al companiei, Litasco, încă furnizează petrol rafinăriilor sale din UE din Bulgaria şi România şi are birouri în Dubai şi Geneva.

STAR, pusă în funcţiune în 2018, a fost concepută pentru a rafina în primul rând petrolul acru, precum Urals sau Kirkuk.

De la reducerea importurilor de petrol rusesc, rafinăria s-a bazat pe tipurile de petrol din Kazahstan, Africa de Vest şi Irak, potrivit datelor LSEG.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.