Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie a creat un precedent periculos pentru UE. O altă ţară se pregăteşte de... 'Fixit'

Unul dintre principalii candidaţi în cursa pentru şefia celui de-al doilea cel mai mare partid politic din Finlanda a declarat marţi mass-media naţionale că va căuta în mod activ să obţină un "Fixit" - ieşirea ţării din zona euro şi din Uniunea Europeană - dacă va fi ales la şefia formaţiunii, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Jussi Halla-aho, membru al Parlamentului European şi un adept al liniei dure antiimigraţie, este unul dintre cei doi candidaţi favoriţi pentru a-l înlocui pe ministrul de externe Timo Soini, care se retrage de la şefia partidului său eurosceptic Adevăraţii Finlandezi în iunie.

Turcia pune degetul pe rana deschisă a Europei. Decizia care afectează inclusiv România

"Motivele politice pentru a ieşi, în special din euro, sunt foarte clare şi motivele economice destul de clare de asemenea. Cred că acest lucru ar trebui cerut în mod activ în partid", a declarat Halla-aho într-un interviu acordat agenţiei de presă finlandeze STT.

Analiştii consideră că numirea lui Halla-aho ca preşedinte al partidului ar putea conduce la căderea guvernului ţării alcătuit din trei formaţiuni politice şi la orientarea Adevăraţilor Finlandezi către un mai puternic populism de dreapta.

Halla-aho a spus că va conduce probabil partidul din Parlamentul European şi nu va ocupa un loc de ministru, dacă partidul va rămâne în coaliţie în urma desemnării sale.

Principalul său rival în cursă, Sampo Terho, are vederi mult mai moderate şi săptămâna trecută a declarat că va susţine un posibil referendum asupra "Fixit" dacă ideea obţine un sprijin larg în partid.

În ultimii ani, formaţiunea Adevăraţii Finlandezi şi-a îndulcit tonul şi s-a distanţat de partidele de extremă-dreapta din întreaga Europă - o alegere care a ajutat-o să intre în guvernul de coaliţie în 2015.

Un analist american DETONEAZĂ relaţiile transatlantice. 'Trump a fost SPIONAT de britanici!'

Dar această poziţie - care a inclus reducerea cheltuielilor publice şi sprijinul pentru un plan de salvare a Greciei - i-a înfuriat pe unii dintre alegătorii săi şi partidul a ajuns acum pe locul al cincilea în sondaje susţinut de 9% dintre respondenţi.

Guvernul de centru-dreapta este angajat să rămână în zona euro şi, potrivit unui sondaj realizat în iulie anul trecut, 68% dintre cetăţenii chestionaţi sprijină apartenenţa la UE şi tot atât de mulţi se opun unui referendum.

Anul trecut, o petiţie care cerea ca Finlanda să iasă din euro a fost semnată de peste 53.000 de persoane. Petiţia a ajuns la parlament pentru dezbatere, dar a fost abandonată de o comisie parlamentară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.