Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un analist american DETONEAZĂ relaţiile transatlantice. 'Trump a fost SPIONAT de britanici!'

Un analist şi fost judecător american, Andrew Napolitano, a declarat marţi în cadrul unei emisiuni la Fox News că Donald Trump ar fi fost spionat de agenţia britanică de supraveghere GCHQ în timpul şi după alegerile prezidenţiale din SUA, însă un oficial britanic rămas sub protecţia anonimatului a negat cu fermitate acuzaţia, spunând că este 'absurdă', relatează Reuters, potrivit agerpres.

Donald Trump, care a fost învestit la Casa Albă în ianuarie, a postat pe Twitter la începutul lunii că predecesorul său democrat, Barack Obama, i-ar fi interceptat convorbirile în ultimele etape ale campaniei prezidenţiale din 2016. Preşedintele republican nu a oferit dovezi pentru a-şi susţine acuzaţia, despre care un purtător de cuvânt al lui Obama a spus că este 'pur şi simplu falsă'.

Turcia pune degetul pe rana deschisă a Europei. Decizia care afectează inclusiv România

Foşti oficiali de rang înalt ai administraţiei Obama, printre care şi directorul National Intelligence, James Clapper, au negat de asemenea că ar fi existat astfel de interceptări.

Luni, Departamentul de Justiţie al SUA a transmis Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, care investighează acest caz, că are nevoie de mai mult timp pentru a răspunde solicitării de a trimite copii ale documentelor care ar putea dovedi că Obama ar fi ordonat spionarea lui Trump.

Într-o emisiune difuzată marţi de postul de televiziune Fox News, Andrew Napolitano, comentator politic şi fost judecător din New Jersey, a spus că, în loc să dispună agenţiilor americane de informaţii să îl spioneze pe Trump, Obama ar fi obţinut mai degrabă transcrieri ale conversaţiilor lui Trump de la agenţia britanică de supraveghere GCHQ, echivalentul Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) din SUA, care monitorizează comunicaţiile electronice din străinătate.

"Trei surse din serviciile secrete au informat Fox News că preşedintele Obama nu a fost implicat în lanţul de comandă - nu a folosit NSA, nu a folosit CIA, nu a folosit FBI şi nu a folosit Departamentul de Justiţie", a spus Napolitano, adăugând că fostul preşedinte 'a folosit GCHQ'.

 

GCHQ are o relaţie strânsă cu NSA, precum şi cu agenţii similare din Australia, Canada şi Noua Zeelandă într-un consorţiu numit 'Cinci Ochi'.

Însă oficialul britanic citat de Reuters, la curent cu operaţiunile de politică şi securitate ale guvernului de la Londra, a spus că acuzaţia lansată de Andrew Napolitano este 'complet falsă' şi 'absurdă'.

El a precizat că, în conformitate cu legislaţia britanică, GCHQ "poate culege numai informaţii în scopuri de securitate naţională" şi a subliniat că alegerile din SUA "sigur nu îndeplinesc un astfel de criteriu".

Oficialul a adăugat că GCHQ "poate desfăşura operaţiuni secrete numai acolo unde permite legea în SUA şi Marea Britanie". Conform legislaţiei americane, preşedinţii nu pot dispune interceptări de convorbiri. În schimb, guvernul federal poate cere unei instanţe să autorizeze o astfel de acţiune, însă trebuie să ofere o justificare. GCHQ a refuzat să facă orice comentariu, menţionează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.