Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie a respins la ONU criticile la adresa politicii sale migratorii

standard.co.uk
marea britanie

Marea Britanie a respins joi la ONU criticile la adresa politicii sale migratorii, evidenţiindu-şi eforturile pentru a proteja persoanele care "au cu adevărat nevoie să obţină azil", relatează AFP.

Cu ocazia examinării situaţiei drepturilor omului în Marea Britanie, mai multe ţări şi-au exprimat îngrijorările după recentele schimbări aduse sistemului de migraţie britanic, inclusiv proiectul extrem de controversat de a-i expulza pe solicitanţii de azil spre Rwanda, potrivit Agerpres.

"Marea Britanie are o tradiţie lungă şi mândră de primire a persoanelor care fug de persecuţii şi opresiune", a declarat Mike Freer, subsecretar de stat parlamentar la Ministerul Justiţiei, în timpul acestei examinări periodice universale (EPU), test la care fiecare dintre cei 193 de membri ai ONU este supus la interval de patru ani.

"Cu toate acestea, sistemele şi procedurile noastre de imigraţie şi azil au fost supuse la presiuni puternice în ultimul deceniu şi continuă să facă faţă unor provocări enorme", a spus el.

Freer a explicat că recentele "reforme istorice" urmăresc "să facă sistemul mai just şi mai eficient, pentru a-i putea proteja şi susţine mai bine pe cei care au cu adevărat nevoie să obţină azil".

Un număr record de peste 38.000 de migranţi au efectuat traversări extrem de periculoase ale Canalului Mânecii cu ambarcaţiuni improvizate de la începutul anului, mai multe decât pe tot parcursul anului trecut.

Ministrul britanic de Interne, Suella Braverman, a stârnit o polemică atunci când, săptămâna trecută, a spus că afluxul de migranţi care ajung în Marea Britanie este o "invazie".

Guvernele conservatoare succesive au luat în considerare numeroase variante, renunţând la unele idei ilegale sau nerealizabile precum să respingă navele în afara apelor teritoriale britanice cu valuri artificiale, să îi închidă pe migranţi în pacheboturi în larg sau să îi trimită pe insule îndepărtate. Ultimul proiect de acest fel, anunţat în timpul lui Boris Johnson, prevedea trimiterea în Rwanda a solicitanţilor de azil care ajung ilegal, însă acest plan este într-un punct mort.

Acest plan a fost criticat de mai multe ţări la ONU.

Într-un comentariu trimis înaintea dezbaterilor, SUA au subliniat îngrijorările Agenţiei ONU pentru refugiaţi "în ceea ce priveşte proiectul Marii Britanii de a trimite solicitanţi de azil în ţări terţe".

Ambasadoarea neozeelandeză Lucy Duncan a cerut la rândul său Londrei să se asigure "ca modul în care îi tratează pe solicitanţii de azil să fie conform cu angajamentele sale în privinţa dreptului internaţional al drepturilor omului şi dreptului internaţional al refugiaţilor", citând în special acordul cu Rwanda.

Freer a dat asigurări că Londra nu va colabora "decât cu ţări despre care ştim că sunt sigure şi că îi tratează pe solicitanţii de azil în conformitate cu dreptul internaţional al drepturilor omului" şi a subliniat că Rwanda este o "ţară fundamental sigură".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.