Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie a transmis un proiect de rezoluţie amendat pentru retragerea mercenarilor din Libia

Brexit

Marea Britanie a transmis vineri partenerilor săi din Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie amendat privind Libia reclamând retragerea mercenarilor din această ţară, potrivit acestui document confidenţial obţinut de AFP, scrie Agerpres.

Proiectul "exprimă preocuparea (Consiliului) în faţa implicării tot mai mari a mercenarilor în Libia". El reaminteşte angajamentele internaţionale luate pe 19 ianuarie la Berlin pentru respectarea embargoului asupra armelor impus Libiei din 2011, "inclusiv încetarea oricărui sprijin din partea mercenarilor înarmaţi şi retragerea lor". 

Textul mai cere "tuturor statelor membre să nu intervină în conflict ori să ia măsuri care să îl exacerbeze". 

Potrivit diplomaţilor, Rusia s-ar opune categoric oricărei menţionări a mercenarilor în rezoluţie. Deocamdată, nu a fost stabilită nicio dată pentru supunerea la vot a documentului.

Citește și: Vreme CALDĂ în weekend: Temperaturi de până la 17 grade Celsius

Prima versiune a proiectul de rezoluţie britanic, datând de la 24 ianaurie, nu includea nicio menţionare a luptătorilor străini înarmaţi, a căror prezenţă în această a fost însă denunţată de emisarul ONU, Ghassan Salamé, fără să îi identifice, într-o intervenţie în faţa Consiliului de Securitate. 

Rusia îi oferă sprijin mareşalului Khalifa Haftar care doreşte să cucerească Tripoli. Moscova este acuzată că a facilitat sosirea în Libia a mai multor mii de mercenari din grupul rus Wagner, ceea ce ea respinge. 

Turcia, susţinătoare a adversarului acestuia, Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională recunoscut de ONU, este acuzată la rândul său că a trimis în Libia chiar în această săptămână luptători rebeli sirieni. 

Într-un raport din decembrie, experţi ai Naţiunilor Unite au menţionat prezenţa, de asemenea, în Libia, a unor grupări armate, în special sudaneze şi ciadiene intervenind alături de cele două tabere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.