Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie îl avertizează pe Milorad Dodik să nu 'inventeze ameninţări false' în cadrul campaniei electorale

Neil Hall / Reuters
Brexit

Marea Britanie l-a avertizat marţi pe liderul naţionalist sârb din Bosnia Milorad Dodik să nu "inventeze ameninţări false" din partea Londrei, în cadrul campaniei pentru alegerile din octombrie, în caz contrar riscând ca relaţiile ţării sale cu Regatul Unit să aibă de suferit, relatează Reuters, informează Agerpres.

În Bosnia-Herţegovina au loc la 7 octombrie alegeri legislative şi prezidenţiale la care Dodik candidează pentru postul sârb din cadrul preşedinţiei tripartite a ţării divizate în Republica Srpska şi Federaţia Croato-Musulmană. Dodik a acuzat Marea Britanie de trimiterea unor experţi în informaţii pentru a interveni în aceste alegeri.

"Este o mare dezamăgire că preşedintele Dodik a ales în mod repetat să prezinte Marea Britanie drept un fel de ameninţare la adresa Republicii Srpska", se arată într-un comunicat al Ambasadei britanice din Sarajevo. "Inventarea de false ameninţări ajută poate la marcarea de puncte electorale, dar riscă să dăuneze relaţiei pe termen lung cu Regatul Unit", se menţionează în comunicat.

Vezi și: Doi bosniaci radicalizați au fost puși sub acuzare pentru planificarea unui atac terorist împotriva serviciilor de securitate

Acuzaţiile lui Dodik survin după ce luna trecută Ministerul britanic al Apărării a anunţat că va trimite circa 40 de cadre militare pentru a se alătura forţei de menţinere a păcii a Uniunii Europene din Bosnia, EUFOR, forţa care a luat locul trupelor NATO instalate în fosta ţară iugoslavă după războiul din 1992-1995.

Ziarul britanic The Times a scris în iunie, citând documente ale Ministerului Apărării, că soldaţii britanici vor contribui la prevenirea unei ingerinţe a Rusiei în alegerile din octombrie din Bosnia.

Dodik, susţinător al relaţiilor cu Rusia în detrimentul celor cu Occidentul, a denunţat un "act care frizează intruziunea", explicând că "40 de ofiţeri de informaţii britanici deghizaţi într-o misiune militară vin în Bosnia cu obiectivul de a monitoriza şi crea informaţii pentru media".

Ambasada britanică a respins aceste acuzaţii, evocând "teorii ridicole ale conspiraţiei" şi dând asigurări că Marea Britanie va continua să trimită militari în cadrul EUFOR.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.