Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie joacă dur: A blocat cartierul general militar al Uniunii Europene

londra

Marea Britanie a blocat o decizie care ar fi trebuit să permită înfiinţarea primului cartier general militar al Uniunii Europene, cu câteva luni înainte de alegerile legislative britanice şi începerea negocierilor privind Brexit-ul, au declarat vineri surse diplomatice.

"Britanicii blochează concluziile" care trebuiau aprobate luni de miniştrii de externe ai ţărilor UE, apoi adoptate în mod oficial joi de către miniştrii europeni ai apărării, a afirmat o sursă diplomatică pentru AFP, confirmând o informaţie apărută pe site-ul specializat Bruxelles2/B2, scrie agerpres.ro.

Citește și: Spot publicitar ȘOCANT: Fetițe care se joacă cu VIBRATOARE / VIDEO

"Noi căutăm în continuare un compromis cu prietenii noştri britanici în legătură cu decizia juridică pentru ca această structură să fie creată. Are loc o discuţie extrem de complicată în ceea ce priveşte denumirea strategică a acestei structuri", a declarat un alt diplomat european.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, s-a declarat "mândră" atunci când cele 28 de state membre ale UE şi-au dat acordul de principiu la începutul lunii martie pentru crearea acestui cartier general militar european, amintind de "diviziunile" istorice ale europenilor în acest sens, în special din cauza refuzului categoric al Londrei de a participa la consolidarea 'Europei Apărării'.

Citește și: INCREDIBIL Din ce au făcut cei de la Louis Vuitton o nouă colecție de genți

Prima misiune a noii structuri ar fi aceea de a prelua coordonarea a trei misiuni de formare ale UE alcătuite din 600 de militari şi detaşate în Republica Congo, Mali şi Somalia, sub conducerea actualului şef al Statului Major european, generalul finlandez Esa Pulkkinen.

Iniţial, noua structură ar fi trebuit să funcţioneze sub denumirea de "Cartier General Operaţional", însă britanicii au respins această formulare, potrivit unei surse diplomatice.

Citește și: LOVITURĂ pentru angajații din băncii: Interacțiunea cu clienții se va face prin intermediul inteligenței artificiale

"Există o sensibilitate extrem de mare din partea lor legată de alegeri, despre modul în care ei cred că acest lucru poate fi perceput în Marea Britanie", a explicat sursa citată.

Discuţia tehnică pare a fi în impas şi chestiunea ar putea fi discutată lunea viitoare de cei 28 de miniştri de externe din UE în cursul reuniunii lor lunare de la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.