Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie, pe ultima suta de metrii pe aeroportul din Kabul. Spania și Australua au încheiat misiunea de evacuare

Twitter
avion, kabul, pasageri

Forţele britanice au intrat în faza finală a evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, care se vor încheia 'în câteva ore', a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Londra, transmit Reuters şi AFP.

Minstrul Ben Wallace a explicat la postul Sky News că, la ora 03:30 GMT, Marea Britanie a 'închis Baron Hotel', unde erau chemaţi candidaţii la plecarea în Regatul Unit, a 'închis centrul de procesare' a solicitanţilor de azil şi Abbey Gate, unul din cele trei puncte de acces la aeroportul din Kabul, unde s-a produs joi unul din cele două atentate sinucigaşe revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Eforturile se concentrează acum pe evacuarea cetăţenilor britanici şi a altora care au primit deja autorizarea de a pleca şi se află deja la aeroport, a indicat ministerul.

Nicio altă persoană nu va mai fi chemată la aeroport pentru evacuare, au precizat autorităţile.

'Regretăm profund că nu toţi au putut fi evacuaţi în cursul acestui proces', a declarat ministrul Ben Wallace într-un comunicat.

Wallace a spus puţin mai târziu la televiziunea Sky News că atacul de la aeroportul din Kabul, în care au fost ucişi 85 de oameni, printre care 13 militari americani, nu a accelerat graficul Marii Britanii de încheiere a operaţiunii de evacuare.

El a avertizat că ameninţarea de noi atacuri va creşte pe măsură ce operaţiunea se apropie de final.

Până acum, Londra a evacuat mai mult de 13.700 de britanici şi cetăţeni afgani, în al doilea cel mai mare pod aerian realizat de forţele aeriene britanice după operaţiunea podului aerian al Berlinului din anul 1949, de aprovizionare în timpul blocadei sovietice, potrivit Ministerului Apărării, informează Agerpres.

Toţi militarii australieni care se aflau încă în Afganistan au părăsit ţara cu o zi înainte de dublul atentat sinucigaş mortal comis joi pe aeroportul din Kabul, a anunţat ministrul apărării, avertizând împotriva unor noi atacuri, relatează vineri France Presse.

Cel puţin treisprezece soldaţi americani au fost ucişi şi 18 răniţi în acest atac kamikaze revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic şi comis la marginea aeroportului capitalei afgane, unde sunt comasaţi mii de oameni în speranţa de a fugi din ţară după ce talibanii au pus mâna din nou pe putere.

Regimul taliban a identificat până acum douăzeci de morţi şi 52 de răniţi.

"Au existat informaţii foarte clare că ISKP (Statul Islamic Provincia Khorasan sau ISIS-K n.r.) intenţionează să lovească şi va lovi puternic şi asta a făcut", a declarat vineri ministrul australian al apărării Peter Dutton la canalul TV Nine Network.

"Aceşti oameni sunt chiar mai extremişti decât talibanii şi sunt în război împotriva talibanilor. Prin urmare, este o situaţie îngrozitor de complexă", a adăugat el, precizând că SMS-uri au fost trimise australienilor prezenţi în Afganistan pentru a-i avertiza împotriva ameninţării unui atentat în apropierea aeroportului.

"Sunt foarte fericit şi mă simt uşurat că soldaţii noştri au părăsit Kabulul şi am luat decizia de a-i evacua ieri (joi) pe ultimii noştri cetăţeni, care sunt acum în condiţii de siguranţă în Emiratele Arabe Unite", a subliniat ministrul.

Australia a desfăşurat 39.000 de militari în 20 de ani cât a participat la operaţiunile conduse de Statele Unite şi NATO în Afganistan după atentatele din 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Mai mult de 100.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan de la 14 august, după revenirea la putere a talibanilor, a anunţat joi un responsabil al Casei Albe.

"Aşa cum am văzut în orele recente şi informaţiile continuă să indice, alte atacuri sunt posibile. Oamenii trebuie să evite adunările. Ei trebuie să evite locurile publice. Şi ei ar trebui să acorde atenţie securităţii lor în aceste condiţii similare cu un război", a adăugat Dutton, deplângând morţii provocaţi de dublul atentat sinucigaş, în special soldaţii americani care i-au ajutat pe australieni şi deţinătorii de viză pentru insula-continent de pe aeroportul din Kabul care aşteptau să fie evacuaţi.

Spania a anunţat vineri sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul, odată cu sosirea 'ultimelor două zboruri spaniole' din Dubai, după ceva mai mult de o săptămână de la crearea acestui pod aerian în urma cuceririi Afganistanului de către talibani, transmite AFP.

Un avion militar A400 a sosit din Dubai, venind de la Kabul, la ora 07.20, iar un al doilea zbor urma să aterizeze la 08:20.

Cu aceste două zboruri, evacuarea de către Spania a colaboratorilor afgani şi a familiilor lor se încheie, a anunţat guvernul într-un comunicat.

La bordul celor două avioane s-au aflat 81 de spanioli, printre care personal al ambasadei la Kabul, militari ai forţelor terestre şi aeriene, dar şi patru militari portughezi şi 83 de colaboratori afgani ai Spaniei, Portugaliei şi NATO.

Ei vor ajunge în cursul după-amiezii la baza militară de la Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, cu un zbor al companiei Air Europa, a precizat executivul.

În total, militarii spanioli au evacuat 1.898 de afgani, angajaţi şi familiile lor, care au lucrat pentru Spania, Statele Unite, Portugalia, Uniunea Europeană, ONU şi NATO, precum şi personalul ambasadei Spaniei la Kabul.

Guvernul de la Madrid a recurs la avioane militare pentru evacuarea acestor persoane de la Kabul spre Dubai, de unde avioane comerciale închiriate îi aduceau în Spania.

Spania a ţinut să continue operaţiunile de evacuare până vineri dimineaţă, premierul Pedro Sanchez dând asigurări chiar şi joi seară că guvernul său va lucra 'pentru evacuarea celui mai mare număr posibil de persoane' din Kabul după dublul atentat soldat cu zeci de victime.

Spania a devenit şi poarta de intrare a colaboratorilor afgani ai instituţiilor Uniunii Europene, găzduiţi în centrul de la Torrejon de Ardoz înainte de a fi repartizaţi între ţările membre ale UE.

Totodată, Madridul a încheiat un acord cu SUA prin care Spania va putea primi până la 4.000 de afgani, evacuaţi de americani, la bazele militare de la Rota şi Moron, situate în Andaluzia şi care sunt utilizate de cele două state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.