Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie răspunde apelului NATO: Mobilizează militari în Afganistan

Reuters

Guvernul britanic are în vedere trimiterea a până la 400 de soldaţi suplimentari în Afganistan, în urma apelului lansat de preşedintele american Donald Trump şi de NATO către statele aliate de a întări efectivele din această ţară, informează vineri BBC şi Press Association, preia Agerpres.

Vezi și: România, menționată în aprecierile secretarului general al NATO către Donald Trump

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, i-a adresat premierului Theresa May o notă în care recomandă creşterea prezenţei britanice în Afganistan, dar nu s-a luat încă o decizie în acest sens, menţionează sursele. În prezent, Marea Britanie dispune în Afganistan de peste 600 de militari, instalaţi la Kabul cu misiunea de a antrena forţele de securitate afgane.

Forţele suplimentare pe care ar urma să le trimită Londra vor avea un rol similar de pregătire a trupelor afgane, şi nu unul combatant. Ultimele trupe combatante britanice au plecat în 2014 din Afganistan, unde se aflau din 2001.

Un anunţ oficial în acest sens este aşteptat în preajma summitului NATO din iulie.

Vezi și: Polonia este hotărâtă să implice forțele ONU în Ucraina

SUA şi-au anunţat în 2017 intenţia de a trimite mii de trupe suplimentare în Afganistan, ridicând numărul forţelor americane din această ţară la circa 15.000, în cadrul strategiei de combatere a talibanilor şi a ameninţării reprezentate de Statul Islamic.

Informaţiile privind suplimentarea trupelor britanice din Afganistan survin după ce joi Ministerul britanic al Apărării a anunţat că efectivul forţelor terestre britanice este cel mai mic din ultimii 200 de ani, cu 77.000 de militari faţă de obiectivul de 82.000, cifră care, potrivit opoziţiei laburiste, marchează "eşecul şocant" al guvernului de a recruta personalul militar necesar ţării.

Ministerul Apărării de la Londra a subliniat însă că îşi menţine angajamentul de a asigura că forţele armate britanice sunt apte să facă faţă ameninţărilor globale în creştere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.