Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie şi Iranul au insistat pe necesitatea unor progrese suplimentare pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale

forbes.com
boris johnson

Marea Britanie şi Iranul au insistat duminică pe necesitatea unor progrese suplimentare pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale, cu ocazia vizitei la Teheran a ministrului de externe britanic Boris Johnson, potrivit AFP, scrie agerpres.ro

Sosit sâmbătă la Teheran, Johnson a exprimat 'îngrijorarea' Londrei faţă de numărul de iraniano-britanici aflaţi în închisori în Iran. Duminică, şeful diplomaţiei britanice s-a întâlnit cu preşedintele iranian Hassan Rohani, la scurt timp după întrevederea sa cu şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Ali Akbar Salehi. 

Rohani şi Johnson 'au discutat deschis despre obstacolele care împiedică relaţia între Iran şi Marea Britanie şi au convenit cu privire la nevoia de progrese în toate aceste domenii', relevă un comunicat al Ministerului de Externe britanic. 

''Cele două părţi doresc să continue dialogul pentru a soluţiona chestiunile dificile şi a apăra acordul privind domeniul nuclear'', adaugă comunicatul citat. 

În timpul întâlnirii, şeful statului iranian a estimat că relaţiile cu Londra 'nu au atins potenţialul sperat' după semnarea acordului privind programul nuclear iranian şi că este nevoie de 'mai multe eforturi' în vederea unei cooperări optime, arată un comunicat al guvernului de la Teheran. 

Vizita lui Boris Johnson în Iran ar fi trebuit să coincidă cu deschiderea unui nou proces, duminică, în cazul unei iraniano-britanice, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, pentru 'difuzarea de propagandă'. Audierea a fost însă amânată, după cum a indicat soţul acuzatei, Richard Ratcliffe. 

Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost condamnată la cinci ani de închisoare în ianuarie anul acesta sub acuzaţii de spionaj şi incitare la nesupunere. Ea a fost arestată în aprilie 2016. 

O gafă făcută de Boris Johnson luna trecută în parlamentul de la Londra a determinat autorităţile iraniene să susţină că ministrul de externe britanic ar fi confirmat prin spusele sale că femeia, aflată în vacanţă în Iran ca să le arate părinţilor fetiţa nou-născută, ar fi instruit jurnalişti pe durata vizitei sale în Iran. Johnson a încercat imediat să-şi repare greşeala afirmând că tânăra femeie se afla în vacanţă în ţara sa de origine şi l-a sunat pe omologul său iranian pentru a cere eliberarea sa. 

Nazanin Zaghari-Ratcliffe lucra la Londra ca manager în cadrul unui proiect al Fundaţiei Thomson Reuters. Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie a femeii. 

Vizita lui Boris Johnson la Teheran s-a încheiat duminică după-amiază, oficialul britanic îndreptându-se spre Emiratele Arabe Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.