Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie și Norvegia, front comun pentru asigurarea protecției infrastructurii lor subacvatice împotriva posibilelor atacuri rusești

Pinterest
Nord Stream

Miniştrii britanic şi norvegian ai apărării au semnat joi un parteneriat strategic pentru a proteja infrastructura subacvatică de ameninţarea rusă, relatează AFP, citat de news.ro.

"Utilizarea tot mai mare a fundului mării pentru energie şi comunicaţii creează mai multe oportunităţi pentru adversari de a ameninţa infrastructura naţională subacvatică critică, aşa cum s-a văzut în cazul avarierii conductei Nord Stream", se arată într-un comunicat al apărării britanice, care precizează că Londra şi Oslo au "sporit în comun patrulele de securitate în regiune".

Ruşii au, potrivit secretarului britanic al apărării Ben Wallace, "un program naval specific conceput atât pentru a examina, cât şi pentru a sabota sau ataca potenţial infrastructuri naţionale critice aparţinând adversarilor lor". Moscova dispune de un "număr de submarine şi de alte echipamente", de "ambarcaţiuni spion" dedicate, a continuat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Londra împreună cu omologul său norvegian Bjørn Arild Gram.

Sabotaj spectaculos ai cărui autori nu au fost identificaţi

"Fie că vorbim despre Nord Stream" - gazoductul care a fost vizat la sfârşitul lunii septembrie de un sabotaj spectaculos ai cărui autori nu au fost identificaţi -, "fie că vorbim despre propria noastră infrastructură, este un domeniu vulnerabil şi trebuie protejat", a declarat Ben Wallace. "Trebuie să fim vigilenţi cu privire la vulnerabilităţile noastre" şi, confruntaţi cu "programul deliberat în care au investit ruşii", a avertizat el, "trebuie să facem acelaşi lucru".

Subliniind necesitatea unei cooperări militare mai strânse între aliaţi, ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, a declarat la rândul său că este posibilă "îmbunătăţirea capacităţii de a detecta submarinele" şi de a "proteja infrastructura subacvatică".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.