Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea problemă a lui Iohannis e alta

Admitem că declarația lui Iohannis a fost una politică și face parte dintr-o strategie pe termen mai lung. Din punct de vedere juridic, ne-am lămurit cum stăm. Consilierul juridic al lui Iohannis o mai fi salariat la Administrația Prezidențială? Ar fi de mirare.

Politic, însă, Iohannis se îndreaptă ca un BMW Seria6 turat la maxim într-un zid de beton. Lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Nu e clar dacă strategii președintelui au luat-o în calcul.

Nu, în sine, nu scăderea vertiginoasă a numărului aprecierilor de pe facebook e problema serioasă a lui Iohannis. Nu valul de revoltă pe care l-a stârnit pe rețelele de socializare ar trebui să-l îngrijoreze cel mai tare. Să zicem că aici avem o eterogenitate prea mare de opinie și nu e o zonă pe care poți să te bazezi. Problema reală este că și media convenționale s-au întors cu furie împotriva lui Iohannis, dar și a mai noii sale concubine mediatice, Antena3.

Să explic. Există o zonă convențională a media: televiziune, ziare (pe hârtie sau online), platforme multimedia, radio. Spunem convenționale, pentru că acolo lucrează jurnaliști cu experiență, sunt organizați ca instituții de presă, respectă (mai mult sau mai puțin) regulile clasice ale jurnalismului. Există zona neconvențională reprezentată de facebook și blogguri: voci influente, rețele, grupuri. În sine, ea nu trebuie ignorată, pentru că e mediul prin care de obicei se difuzează știrile și opiniile din zona convențională.

Așadar, mariajul Iohannis-Antena3 este pur și simplu desființat, aproape fără excepție, în media convenționale. Antena3 este cel mai vizionat post de știri (adică un post de nișă), dar el reprezintă o câtime în tot acest peisaj mediatic.

Dacă te uiți la ”suratele” Antena3 (RTV, Realitatea, Digi24, B1, ca să le luăm pe cele care contează), acestea transmit la foc continuu știri sau editoriale care pun la zid nu doar comportamentul de victimizare al echipei lui Gâdea, dar și declarațiile de sprijin din partea lui Iohannis și Cioloș. Același lucru e valabil și cu presa scrisă convențională.

De ce se întâmplă asta? Iată câteva motive:

  • Antena3 pare că devine un competitor neloial, care beneficiază de sprijinul statului român. Și celelalte trusturi au probleme. Grupul Media Pro s-a mutat din vechiul sediu într-o singură lună. Evident că firmele concurente au interesul să sancționeze aceste privilegii.
  • Mediile convenționale au devenit din ce în ce mai dependente de ce se întâmplă în zona neconvențională. Dacă aici apar proteste, ele nu doar că nu pot fi ignorate, dar trebuie absorbite în principalele jurnale de știri.
  • Unele posturi au tot interesul să distrugă credibilitatea Antenei3 și să-i preia cât mai mult din audiență. E cazul RTV, care face asta de mult timp. RTV nu încetează să numească postul condus de Mihai Gâdea ”PNL TV”. PNL și Iohannis nu sunt deloc iubite în segmentul de electorat PSD, cel pe care mizează Antena3.
  • Unele media convenționale l-au susținut în campanie pe Iohannis, împotriva lui Ponta și Antena3. Apropierea lui Iohannis de Antena3 nu face decât să le pună lor la îndoială credibilitatea, așa că sunt nevoite să riposteze, pentru a-și menține audiența fidelă.

Așadar, Iohannis pierde pe toate fronturile media. Antena3 nu e nici ea într-o situație confortabilă. Obligată brusc să-l laude și să-i ia apărarea lui Iohannis (vedetele au ajuns chiar să facă apel la telespectatorii lor pentru transfer de ”like”-uri pe facebook), chiar și Antena3 va pierde audiență.

Genul acesta de mișcări bruște în câmpul partizan nu poate produce pe termen scurt decât bulversare. Pe termen mediu, adică atunci când se va atinge un echilibru relativ, cei care au schimbat ”bărcile” sunt cei care au de pierdut. Iohannis nu câștigă nimic. Pierde masiv și pierde bunul cel mai prețios pentru un politician: credibilitatea. Spre deosebire de predecesorul său, Iohannis nu poate gestiona o situație în care își pune toate media în cap. Replicile sale sunt total neconvingătoare.

Deși PNL ”stă pe burtă” și încearcă să se amestece cât mai puțin în povestea Iohannis-Antena3, nici ei nu vor avea decât de pierdut. Asocierea cu președintele României, care le-a servit la începtul mandatului acestuia, dar și cu Antena3, le va aduce o mulțime de prejudicii electorale acum, când Iohannis a devenit un președinte hulit.

Din păcate Iohannis nu și-a oferit prea multe ieșiri din această situație. ”Soluția convenabilă” pe care o invoca în scandaloasa sa declarație pare că se concretizează azi, la Guvern, acolo unde Grupul Antena a fost invitat să negocieze cu ANAF. Să negocieze ce? Punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești. Groaznic!

Cu cât lucrurile merg mai departe, cu atât Iohannis nu va mai putea să dea înapoi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.