Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea problemă a lui Putin: Forțele armate ruse au nevoie de oameni și provizii, se apelează la militari din Siberia și Pacific

Putin are o problemă. Invazia sa din Ucraina, intenționată ca o operațiune de câteva zile, se apropie acum de a treia săptămână și devine o baie de sânge. Atacurile din toată țara sunt blocate pe fondul previziunilor că Rusia se va lupta în curând să păstreze teritoriul pe care l-a ocupat – cu atât mai puțin să captureze noi teritorii. Pe scurt: are nevoie de mai mulți militari pentru ca mașinăria de război să funcționeze, se arată într-o analiză publicată de Daily Mail.

Dar unde să le găsesc acești militari? America estimează că Rusia a angajat între jumătate și trei sferturi din totalul forțelor sale terestre în Ucraina și toți sunt deja implicați în lupte. Unele unități „de rezervă” vor fi implicate în misiuni active în altă parte, în timp ce altele sunt destinate apărării teritoriale - lăsând țara vulnerabilă la orice atac dacă sunt trimise în străinătate.

Această enigmă a forțat Kremlinul să se îndrepte departe de primele linii în căutarea militarilor, potrivit Ministerului Apărării britanic, care spune că acum se aduc întăriri din locuri îndepărtate, precum Siberia de Est, Flota Pacificului și Armenia. Aceste trupe se adaugă luptătorilor sirieni și mercenarilor - sute de membri ai grupului Wagner - care au fost deja implicați în luptă.

Marea Britanie crede că astfel de întăriri vor fi probabil folosite pentru a menține teritoriul ucrainean deja capturat de Rusia, ceea ce ar elibera apoi unități obișnuite pentru noi atacuri - aproape sigur vizând orașe importante precum Kiev, Harkov, Odesa și Cernihiv. Un alt obiectiv ar fi probabil încercuirea unui număr mare de forțe ucrainene în Donbass, răspândite de-a lungul vechii linii de front cu grupuri rebele susținute de ruși.

Dar nu este clar dacă aceste întăriri vor fi eficiente. Ar putea dura săptămâni pentru ca unele unități să ajungă pe front, în timp ce mercenarii sirieni sunt probabil slab pregătiți și neobișnuiți cu terenul și clima din Europa de Est. Între timp, Ucraina susține că îi contraatacă cu succes pe oamenii lui Putin și „schimbă radical” câmpul de luptă.

content-image

Există, de asemenea, temeri că Rusia ar putea folosi recrutarea în masă pentru a inversa soarta bătăliei în favoarea sa. Astfel de temeri au stârnit zvonuri în urmă cu două săptămâni că Putin era pe cale să declare legea marțială pentru a împiedica bărbații să părăsească țara înainte de a-i pune în serviciul militar în Ucraina.

Liderul rus a negat ulterior orice astfel de planuri, spunând că nu erau trimiși pe front recruți - deși la scurt timp după aceea, armata a fost nevoită să admită contrariul. În timp ce recrutarea în masă pare puțin probabilă, recruții obișnuiți ar putea fi încă folosiți.

Ben Hodges, un general pensionar al SUA, care scrie pentru Centrul pentru Analiza Politicii Europene, subliniază că următoarea rundă de recrutare este programată pe 1 aprilie, când aproximativ 130.000 de tineri vor fi introduși în forțele armate. De asemenea, Rusia a schimbat regulile de recrutare pentru a face încorporarea mai greu de refuzat.

Estimările exacte ale victimelor rușilor din prima linie sunt aproape imposibil de găsit. Ucraina spune că 13.800 de bărbați au fost uciși, în timp ce SUA și Europa au scăzut cifra - până la 6.000. Moscova însăși a recunoscut doar 500 de victime, o cifră pe care nu a actualizat-o de săptămâni întregi.

Presupunând că de trei ori mai mulți au fost răniți, capturați sau abandonați - pe baza tendințelor istorice -, asta ar putea însemna că între 24.000 și 55.200 de soldați ruși sunt în afara acțiunii. Sau, altfel spus, între o cincime și o treime din totalul de 150.000 de militari pe care Putin i-a adunat înainte de a ataca.

Acest lucru i-a determinat pe unii să prezică că invazia lui Putin ar putea fi în curând consumată. Ieri, surse ale apărării din Marea Britanie au declarat că „punctul culminant” pentru armata rusă este probabil să vină în următoarele 14 zile – adică punctul în care puterea forțelor ucrainene va depăși puterea atacatorilor.

Rusia ar risca să piardă teritoriu din cauza contraatacurilor ucrainene cu semne de fisuri care apar deja. În weekend, Ucraina a declarat că a atacat cu succes orașul Volnovakha, la nord de Mariupol, luptele fiind în desfășurare acolo marți.

Vestea atacului a venit chiar înainte ca civilii să înceapă să evacueze cu succes orașul, fiind opriți de atacurile rusești cu mai mult de o săptămână înainte. Aproximativ 2.500 au reușit să fugă în 160 de vehicule luni, înainte ca alți 25.000 să fugă în 2.000 de vehicule ieri.

Deși Ucraina nu și-a corelat atacul cu evacuările, însuși faptul că acestea merg înainte sugerează că orașul - deși încă înconjurat de forțele ruse - nu mai este pe deplin asediat.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Volodymyr Zelensky, a postat miercuri dimineață, de asemenea, pe Twitter că Ucraina contraataca în „mai multe zone operaționale”, despre care a spus că „schimbă radical pozițiile părților” – fără a oferi alte detalii.

Serviciile secrete americane prezintă o imagine similară cu cea a britanicilor, deși au fost mai precaute. O actualizare de marți seara a recunoscut că progresele rusești sunt aproape de stagnare și au arătat că SUA au văzut „indicii” că Kremlinul știe că va fi nevoie de mai mulți oameni.

Rusia ar putea crede că are nevoie de mai multe trupe și provizii decât are la îndemână în țară și ia în considerare modalități de a aduce resurse, a spus oficialul, dar a adăugat că nu a existat nicio mișcare efectivă a trupelor de întărire în Rusia, care să intre în Ucraina.

Potrivit oficialului, forțele terestre rusești se află încă la aproximativ 9-12 mile nord-vest de Kiev și 12-19 mile est de oraș, care este din ce în ce mai afectat de lovituri cu rază lungă de acțiune. Oficialul a spus că trupele ucrainene continuă să opună rezistență fermă în Harkov și în alte zone.

China oferă un ajutor limitat - Pierderi și în tabăra ucraineană

Cel puțin o parte din proviziile de care Rusia are nevoie este probabil să provină din China, au avertizat SUA, dezvăluind săptămâna aceasta că Moscova a contactat Beijing pentru ajutor și că Beijingul „deja a decis” să ofere ajutor – deși acesta va fi limitat.

Pentagonul a spus că Rusia a cerut pachete de rații pentru a-și hrăni trupele, dronele, vehiculele blindate, vehiculele logistice și echipamentele de informații.

Între timp, estimările privind pierderile ucrainene sunt și mai greu de găsit. Președintele Zelensky a recunoscut că 1.300 de soldați au fost uciși, deși bilanțul real este probabil mult mai mare. Pierderile vor fi probabil cele mai mari în sudul Ucrainei, unde armata rusă a capturat cel mai mult teritoriu.

Fără a cunoaște dimensiunea forței ucrainene - care a început cu în jur de 250.000 de militari - este greu de știut cât mai poate rezista țara sau care este capacitatea sa de a contraataca.

Cu siguranță, Kievul se confruntă și cu probleme de forță de luptă. Acest lucru este clar din apelul lui Zelensky la luptătorii de peste mări să se alăture legiunii străine ucrainene, rugând ca oricine cu experiență militară să se înscrie și să lupte - cu promisiunea cetățeniei la sfârșit.

Ucraina susține că aproximativ 20.000 de oameni și-au manifestat interesul, iar luptătorii străini sunt deja cunoscuti că sunt pe linia frontului, în timp ce alții se antrenează pentru război în baze din vestul țării - dintre care una a fost lovită de rachete în weekend. Printre aceștia se numără soldați din SUA, Marea Britanie, Canada, Israel, Polonia și Croația.

Zelensky a chemat, de asemenea, întregul corp al rezerviștilor Ucrainei - estimați la aproximativ 220.000 de bărbați - și a pus în aplicare legi care împiedică orice bărbat cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani să părăsească țara în cazul în care trebuie să fie recrutat în armată.

De asemenea, Ucraina a cerut Occidentului să trimită mai multe echipamente - în special avioane de luptă. Planul ca Polonia să-și doneze întreaga flotă de MiG forțelor Kievului și să le înlocuiască cu F-16 a căzut pe fondul temerilor că ar putea determina Rusia să escaladeze conflictul, spre frustrarea ucrainenilor.

Kievul a cerut, de asemenea, mai multe drone armate, rachete antinavă, echipamente electronice de bruiaj și rachete sol-aer care pot lovi avioanele și rachetele la altitudine mare pentru a ajuta la protejarea împotriva bombardamentelor rusești care vizează tot mai mult orașele.

Pe măsură ce ambele părți se confruntă spre un impas militar, s-au dezvoltat discuții despre „progres semnificativ” în discuțiile de pace – consilierii lui Zelensky spunând că un acord pentru a pune capăt luptei ar putea fi încheiat în câteva săptămâni.

Zelensky a spus miercuri că discuțiile de pace cu Rusia sună „mai realist”, dar este nevoie de mai mult timp pentru ca orice acord să fie în interesul Ucrainei.

Zelensky a făcut declarația de dimineață după ce echipa sa a declarat că un acord de pace care va pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei va fi încheiat cu Vladimir Putin în decurs de una sau două săptămâni, deoarece forțele ruse vor rămâne fără trupe și provizii noi până atunci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.