Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Gabriela Horga, deputat PNL: Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru IMM-urile din HoReCa

captură TV
Maria Gabriela Horga

Deputatul PNL, Maria Gabriela Horga, anunță o victorie la Bruxelles pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul turismului, al cazării și al serviciilor alimentare, precum și agențiile de turism, în contextul epidemiei de coronavirus. Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor în valoare de 500 de milioane de EURO:

”Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de euro menită să sprijine întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul turismului, al cazării și al serviciilor alimentare, precum și agențiile de turism, în contextul epidemiei de coronavirus.

Schema de ajutor de stat a fost propusă în 2020 de Guvernul Ludovic Orban  pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa. M-am implicat în conceperea acestei scheme de ajutor de stat, în perioada când eram secretar de stat la Cancelaria Prim-ministrului.

Ulterior, operaționalizarea acestei scheme a fost realizată de Guvernul Florin Cîţu prin adoptarea OUG 224/2020 și OUG 10/2021.

Măsura a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Sprijinul sub formă de granturi directe, va acoperi până la 20 % din pierderile de venituri pe care beneficiarul le-a înregistrat între 1 ianuarie şi 21 decembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Măsura urmărește să ajute beneficiarii să își acopere nevoile de lichidități și să își continue activitățile în timpul și ulterior pandemiei. Comisia a constatat că schema românească respectă condițiile prevăzute în cadrul temporar, iar ajutorul va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2021.

Pe lângă această schemă de ajutor de stat, a fost pregătită și o măsură de ajutor pentru scenografie și industria evenimentelor culturale, de tipul festivale, spectacole, concerte, extrem de importantă având în vedere faptul că în perioada pandemiei industria cultura-creativă nu a putut funcționa. Mă voi implica sa avem această schemă funcțională in cel mai scurt timp.

Însă pentru a fi echitabili față de cei afectați, trebuie să avem în vedere și industria evenimentelor neculturale, precum expozițiile, târgurile, conferințele, etc., industrie care, la fel, nu și-a putut desfășura activitatea în această perioadă și, de aceea, împreună cu colegii mei liberali am formulat un amendament pentru includerea acestora în categoria beneficiarilor schemei aprobate de Comisia Europeană.

Schema va fi implementată de Ministerul Economiei care trebuie sa adopte în perioada următoarele normele de aplicare și ghidurile aferente call-ului.”, susține deputatul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.