Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maria Zaharova califică promisiunile Occidentului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina drept vorbe goale: 'Ei nu pot garanta nimic'

Ria Novosti
Maria Zaharova

Declarațiile țărilor occidentale cu privire la acordarea de garanții de securitate Ucrainei sunt vorbe goale și nefondate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

"Garanțiile de securitate presupun cuvintele "garanții" și "securitate", iar împreună implică și o serie de anumite caracteristici, dar aici lipsesc. Aici, nimeni nu poate spune nimic despre asta, așa că acestea sunt doar vorbe goale, absolut nefondate, care pe zi ce trece devin din ce în ce mai multe" - a spus diplomatul rus la postul de radio Sputnik, scrie Rador.

Maria Zaharova a atras atenția și asupra declarației făcute marți de reprezentantul Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, Peter Stano, potrivit cărora Uniunea Europeană nu poate garanta securitatea Ucrainei, întrucât nu este o organizație militară. După cum a subliniat reprezentantul MAE rus, în momentul de față UE nu este în măsură să garanteze nimic, nici chiar direct în cadrul uniunii, din cauza "unui impas politic ideologic".

"Ei nu pot garanta nimic, nu își pot garanta o sursă stabilă de resurse energetice de care au nevoie, așa cum un organism are nevoie de sânge. Nu pot garanta asta. Nici măcar nu își pot permite să investigheze (pentru a stabili) cine le-a subminat securitatea energetică. '...' Ei înșiși au devenit vasali ai unei metropole" - a subliniat diplomatul.

Menţionăm că, anterior, șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andri Ermak, a anunţat că, în săptămânile următoare, Kievul va începe consultări privind garanțiile de securitate cu țările semnatare ale declarației summitul NATO de la Vilnius. Iar pe 3 august, Ermak a anunțat începerea consultărilor cu SUA privind garanțiile de securitate.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, acest proces va crea un model pentru alți parteneri. În marginea summitului NATO, desfășurat în perioada 11-12 iulie la Vilnius, Grupul celor Șapte (G7) a adoptat o declarație privind garanțiile de securitate pe termen lung pentru Ucraina. În document se afirmă, în special, că Ucraina ar urma să primească un potențial militar semnificativ.

Ulterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că alte 12 țări s-au alăturat acestei inițiative: Belgia, Danemarca, Irlanda, Islanda, Spania, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Finlanda, Cehia și Suedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.